Cyklojízda udělá z Brna Amsterdam

11.4.2014
<p>„Amsterdam v Brně“ – takový je podtitul letošní Velké jarní oranžové cyklojízdy, jejíž start proběhne příští čtvrtek v 18.00 na Moravském náměstí. Hlavními hosty budou zástupci z velvyslanectví Nizozemského království a organizátoři z Brno na kole, o. s. a Nadace Partnerství se tak rozhodli cyklojízdou upozornit na stále propastnou mezeru mezi Brnem a vyspělými městy západní Evropy v otázce cyklistické dopravy. „Právě Amsterdam patří k cyklisticky nejvyspělejším městům Evropy a cyklojízdou chceme upozornit na stále propastný rozdíl mezi cyklistickou infrastrukturou v Brně a ve vyspělých městech Evropy,“ říká Michal Šindelář z o. s. Brno na kole.</p>

Organizátoři slibují, že se celá akce ponese v duchu tulipánů, dřeváků a oranžové barvy – tedy symbolů Nizozemska. „Každý účastník obdrží sazenici tulipánu, aby si mohl alespoň kousek Amsterdamu vypěstovat i u sebe doma. Zároveň vyzýváme účastníky, ať přijedou v oranžové, abychom z Brna opravdu alespoň na chvilku udělali Amsterdam,“ doplňuje Šindelář s tím, že původně měli organizátoři pro cyklojízdu přislíbenu účast nizozemského velvyslance. „Bohužel se panu velvyslanci do termínu cyklojízdy vloudila jiná důležitá pracovní povinnost, nicméně do Brna místo sebe posílá své zástupce.“ Společně s nimi prý podle organizátorů možná dorazí i Bludný Holanďan, pokud prý „najde cestu přes Brno“.

Velká jarní oranžová cyklojízda má nenásilným způsobem formou happeningu upozornit na potřebu neustálého zlepšování podmínek nejen pro městskou cyklistiku v centru Brna, ale i pro další alternativní způsoby dopravy. „Pozitivně vnímáme nová dopravní cykloopatření v širším centru Brna, zapojení města do Asociace měst pro cyklistiku i iniciativu k zavedení veřejné půjčovny kol. Stále je ovšem co dohánět a například možnost průjezdu centra města pro cyklisty po celý den vnímám jako stále velkou překážku pro rozvoj cyklodopravy v Brně,“ říká Martin Gillár, koordinátor kampaně Do práce na kole z Nadace Partnerství.

Právě představení kampaně Do práce na kole bude jednou ze součástí krátkého programu před jízdou. Kampaň se letos koná v 19 městech včetně města Brna a je zacílena především na všechny, kteří mají sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Do kampaně se mohou připojit soutěžní týmy zaměstnanců. Na ty, kdo budou jezdit poctivě, čekají hodnotné ceny. „Každý tým může mít 2–5 účastníků, a když se mu podaří během května v průměru absolvovat 2/3 cest do práce na kole, dostává se do slosování o kola, cyklistické helmy, poukazy do vily Tugendhat, vína, mošty, knihy a průvodce, originální pásky z cykloduší a mnoho dalších zajímavých cen,“ vysvětluje Gillár. Registrace do kampaně probíhá do konce dubna na dopracenakole.net.

(tisková zpráva)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu