Více bodů v domácím poháru MTB

6.12.2013
<p>Poprvé v historii se nejvyšší domácí soutěž horských kol, Český pohár v olympijském cross-country dostává do soutěžní kategorie C1 UCI. Mimo nepopiratelné prestiže, toto zařazení generuje celou řadu výhod pro závodníky i diváky. Mezi ty největší patří vyšší bodové ohodnocení rankingu UCI, atraktivnější startovní pole jezdců, vyšší ceny.</p>

Závody Českého poháru XCO se uskuteční v těchto lokalitách a termínech: 19.4. Teplice 17./18.5. Bedřichov 14./15.6. Kutná Hora 05.7. Pec pod Sněžkou 19./20.7.MČR Praha 13.9. Zadov

Novinkou poháru je také to, že závody v Bedřichově, Kutné Hoře a Praze budou dvoudenní. Na sobotním programu bude atraktivní závod ve sprintu – Eliminátor. Tato soutěž se pojede jako samostatný pohár a bude vypsaná i pro mládežnické a žákovské kategorie jezdců.

Změnou oproti minulým ročníkům bude dále rozdělení kategorií Masters na Masters do 40 let a nad 40 tak, aby i dříve narození jezdci mohli plnohodnotně závodit. A konečně, početná kategorie mladých závodníků – kadetů, bude v novém ročníku Českého poháru startovat samostatně, nikoliv tedy s kategoriemi hobby, jako tomu bylo doposud.

Velmi významnou skutečností je finanční i materiálové navýšení odměn pro závodníky umístěné na předních místech. Navýšení cen a zařazení závodů do prestižní kategorie C1 bylo možné jen díky dlouhodobé spolupráci Českého svazu cyklistiky se společností Remoex CZ a.s. a jejími partnery. Nemalý podíl na tom má i nový partner Českého poháru a reprezentace, kterým se stala Dukla Marketing. A právě díky spolupráci se společností Dukla Marketing, čeká na celkové vítěze Českého poháru horských kol 2014 kategorií Elite mužů i žen velmi atraktivní cena – vůz značky BMW.

Mistrovství České republiky bude hostit Praha. Zde očekáváme účast kompletní české špičky včetně olympijského vítěze a mistra světa Jaroslava Kulhavého. Ze všech závodů Českého poháru horských kol bude Českou televizí pořizována reportáž a 30 minutový záznam. Pražský závod pak nově předpokládá internetový přímý přenos mistrovského závodu.

Na tiskovéí konferenci byl 6.12. zveřejněn také program reprezentace MTB pro rok 2014

23.5. – 25.5. Světový pohár MTB XCO Nové město na Moravě 30.5. – 1.6. Světový pohár MTB XCO Albstadt 5.6. – 8.6. Mistrovství Evropy XCO + Eliminator St. Wendel (GER) 21.6. Mistrovství Evropy XCM Irsko 29.6. Mistrovství světa XCM Pietermaritsburg (JAR) 3.9. – 7.9. Mistrovství světa XCO + Eliminator Hafjell (Norsko)

Celý tým absolvuje přípravné soustředění před SP v Novém městě na Moravě v týdnu před SP v Novém městě. Samostatný seriál závodů Světového poháru vypsala UCI pro juniorské kategorie. Národní tým absolvuje z této série 2 závody v Novém městě na Moravě a Albstadtu.

I reprezentační tým ČR MTB má pro sezónu 2014 nového finančního partnera v podobě společnosti Dukla Marketing. Tým bude vybaven novou kolekcí civilního oblečení. Velmi významná pro český montainbiking je také spolupráce s Armádním sportovním centrem Dukla, které podporuje naše nejúspěšnější reprezentanty: Jaroslava Kulhavého, Ondřeje Cinka, Jana Škarnitzla a Terezu Huříkovou. Nově se tato spolupráce bude týkat i našich nejúspěšnějších závodníků kategorií junior a U 23.

Oznámen byl také vznik nového nadačního fondu Nadační fond horských kol vzniká s cílem podpořit mladé, talentované závodníky a pomoci jim v cestě do absolutní světové špičky. Nadační fond ale také hodlá podporovat projekty zaměřené na sport dětí. Jedním z těchto projektů je i seriál dětských závodů, Hledá se vítěz. Patronem fondu je Jaroslav Kulhavý a zakladateli fondu jsou Petr Marek a Viktor Zapletal.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu