Evropský festival Crankworx

13.2.2011
<p>Červenec nebyl ve Francii pouze ve znamení Tour de France. Svoji prestižní akci zde měli i příznivci adrenalinových gravity disciplín. Již podruhé se jmenovec svého slavnějšího kanadského kolegy, festivalu Crankworx, představil v Evropě a opět ukázal, že má našlápnuto správným směrem. Francouzské alpské středisko Les 2 Alpes se stalo i letos hostující lokalitou jedinečného festivalu Crankworx Europe, kde mají diváci jedinečnou možnost shlédnout to nejlepší, co horská kola nabízí.</p>

Nejlepší jezdci z celého světa se zde sjeli na desetidenní bikovou akci, během které střídala jedna disciplína druhou. Vlastně kromě klasického cross country a fourcrossu se zde odehrálo snad vše, a ještě něco málo navíc. První víkend byl ve znamení třetího závodu světové enduro série, následoval dual climb, air downhill, whip kontest, dual speed & style, pumptrack, soutěž o nejlepší trik a třešničkou na dortu bylo slopestyle finále. Každý si tak přišel na své a rozhodně se zde nenudil.

Světová série v enduru

Třetí závod enduro série si vysloužil opět velký respekt a provázela ho jistá specifika. Terény v Les 2 Alpes donutily pořadatele, aby vypustili jízdu do kopce na start tratí po vlastní ose, a tak přišla na řadu lanovka. Trochu tím sice utrpěla myšlenka samotného endura, ale na druhou stranu by jen mizivá část startovní listiny byla schopna vyjet na všechny čtyři starty bez větších problémů. Převýšení a náročnost tratí to ale vše vynahradily. Dvě opravdu endurové erzety s několika šlapavými pasážemi byly nadmíru náročné. Sjezdy, které následovaly, byly spíše na sjezdová kola a nejeden biker si na nich vylámal zuby. Vždyť například Jérôme Clementz jel poslední dva měřené úseky na sjezdových gumách určených do mokra a bláta, což samo o sobě hovoří za vše. Gramy a valivý odpor šly tentokrát stranou.

V celém závodě šlo o kombinace bikeparkových tratí, singltreků, skal, sem tam kousku sněhu či rychlých šotolinových cest. Co se však organizátorům povedlo, bylo značení tratí pouze dva dny před samotným závodem. Nikdo tedy nevěděl, kde se přesně pojede, a tak nedocházelo k předčasným tréninkům dlouhodobému najíždění tratí. Navíc zde bylo několik úseků vyznačených na netknuté louce, kde se před tím nikdy nejezdilo. Díky pouze jednomu tréninkovému dni se dala stihnout sjet každá trať tak maximálně dvakrát.

Polygon Air DH supported by Fox

Letošní rok byla sjezdová dráha nepatrně zkrácena, ale na atraktivitě to nic neměnilo. Rychlé pasáže po louce střídal úzký trail mezi stromy, který ke konci bikery opět vyhodil na louku, kde se nacházelo několik atraktivních obřích skoků.

Crankworx Les 2 Alpes Slopestyle presented by iXS

Stavitel tratě Yannick Granieri se zde opravdu vyřádil a již minulý rok vybudoval dráhu hodnou velkého respektu. Jeden skok následuje druhý, kombinace hliněných a dřevěných překážek a „menší“ skoky jsou následovány obrovskými několikametrovými polety. To, co se v dnešní době odehrává v závodních jízdách slopestylu, opravdu bere dech. Triky, o kterých se před pár lety pouze polemizovalo a byly takřka nereálné, jsou v dnešní době nezbytné pro kvalitní umístění. I tak vám ale nezaručí místo na stupních vítězů. Dvojitá salta vzad, salta v před bez držení řídítek, salta z dropů, trojitý tailwhip (otočení rámu kolem řídítek) a spousta dalších podobných triků je k vidění téměř v každé jízdě.

Teva Best Trick Showdown

Ještě před hlavním závodem slopestylu si to mezi sebou na posledním skoku slopestyle tratě rozdali všichni dirtaři o nejlepší trik. Tato disciplína je specifická v tom, že jde pouze o jeden jediný skok. Je to hop, anebo trop. Každý se snaží ze sebe vymáčknout maximum a jsou k vidění triky, které jezdci někdy nemají ani na 100 % zvládnuté, ale vidina vítězství je „donutí“, aby trik přece jen vyzkoušeli. Často se také stává, že právě při této disciplíně se nový trik skočí úplně poprvé.

Les 2 Alpes Pump Track Challenge presented by RockShox

Na své si na evropské Crankworx festivalu přišli i příznivci pumptracku. Menší ovál s několika boulemi a klopenými zatáčkami se stal za večerního osvětlení hlavním programem pátečního večera.

GT Dual Speed & Style

Dual speed & style je disciplína, která kombinuje rychlost a umění ovládat kolo ve vzduchu. Dualslalomová dráha se skládala z netradičních překážek, jako je wallride, skok přes cestu nebo závěrečný nakopnutý dirt. Cílem zde nebylo pouhé rychle projetí trati, ale také provedení nějakého atraktivního triku na jednom ze dvou skoků. Šlo tedy o rychlost a efektní styl, který byl hodnocen rozhodčími. Na start se vedle sebe postavili sjezdaři, závodníci slopestylu nebo i fourcrossaři. Bylo zajímavé sledovat taktiky jednotlivých jezdců. Někdy stačilo projet cílem pomaleji, ale zato předvést lepší trik než soupeř a naděje na postup tu stále byla. Hodnotily se totiž dva skoky (dva triky) a tomu závodníkovi, který více zaujal trikem porotu, se z času odečetla za lepší skok jedna vteřina. Za oba povedené skoky mohl tak smazat ze svého času až dvě vteřiny, což bylo opravdu stěžejní a i rychlým závodníků sjezdu či fourcrossu se jen těžko prosazovalo. 

Whip Contest

Zajímavým zpestřením byl rozhodně whip contest. O co se přesně jedná? Na jednom z největších skoků sjezdové tratě se uspořádala soutěž o nejlepší whip (vyosení kola vůči směru letu). Jde o disciplínu převzatou z motocrossu, kde se těší velké oblibě. Samotné vyosení je totiž nejen poměrně náročné, ale také velmi efektivní. Na start se postavilo opět několik bikerů z různých disciplín, aby poměřili síly v této jedinečné disciplíně.

Hutchinson Dual Climb

Dual climb je hodně specifická disciplína, která se jezdí pravděpodobně pouze při akci Crankworx Europe. Část dual slalomové dráhy se jede nejdřív v protisměru do kopce nahoru, aby se následně jezdci otočili a spustili se několik zatáček zase dolů. Nejrychlejší čas vyhrává. Je to především sprinterská disciplína, kdy jezdec musí rychle akcelerovat a prokličkovat dráhu nahoru i dolů.

Skvělé divadlo

Sečteno podtrženo, evropský Crankworx je rozhodně jednou z těch akcí, kam se vyplatí vyrazit. Nejenže zde máte možnost potkat se s těmi nejlepšími v oboru, ale také jsou zde parádní podmínky na ježdění a člověk se zde rozhodně nudit nebude. Středisko samo o osobě nabízí několik DH a FR tratí a přes léto se tu často setkáte s příjemným počasím. A pokud by vás náhodou kolo omrzelo, můžete si s sebou vzít i lyže a sklouznout se i na nich. Lanovka vás totiž vyveze na ledovec, kde se celoročně poctivě lyžuje. Nemluvě o tom, že se v tomto středisku jel o týden později hromadný sjezd s názvem Mountain of Hell, což je další akce, která stojí za vyzkoušení.

Kamil Tatarkovič

Foto: archiv Crankworx

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu