Cyklistická pohoda v Klatovech

2.9.2013
<p>Poslední prázdninová sobota přivedla do Klatov několik stovek silničních cyklistů. Kulatý 20. ročník cyklomaratonu AUTHOR Král Šumavy Road 2013, Memoriál Františka Šraita provázela příjemná, téměř domácká atmosféra. Přispělo k tomu kompaktní zázemí klatovského náměstí, kde na jednom místě byl start i cíl maratonu, podium pro vyhlašování, stánky partnerů i např. depo nebo velkokapacitní stan pro občerstvení. Vše na malém prostoru, přehledné a hlavně fungující.</p>

Prezentace závodu se vrátila do základní školy v Tolstého ulici a byla připravena již v pátek odpoledne. Díky posunutí startovního časového koridoru na osmou hodinu ranní využila celá řada cyklistů možnost přijet až v sobotu a tak bylo na prezentaci živo až do poslední chvíle. Účastníci Krále mohli na jednu ze tří tras průběžně startovat až do deváté hodiny. Pořadatele z TTK Klatovy potěšilo navýšení počtu účastníků oproti roku 2012. Mírnému nárůstu zájmu určitě pomohlo příjemné cyklistické počasí, které asi chtělo kompenzovat červnové bahno a povodně při bikovém závodě.

Absolvovat 115 km, 160 km nebo 215 km dlouhou trasu se rozhodlo 540 cyklistů a cyklistek. Do výsledkové listiny se v cíli zařadilo 518 nezávodníků. Znamená to, že nedobrovolně nezávodní AUTHOR Král Šumavy se stal nejpočetněji navštíveným silničním cyklomaratonem v České republice v roce 2013. Pravděpo­dobnost změny statutu Krále na závod je v dalších letech minimální, ale pořadatelé jsou po dvouleté zkušenosti přesvědčení, že i tato forma existence má své opodstatnění a nachází si své příznivce.

Průběh nezávodu nebyl narušen žádnými zásadními problémy ani mezi cyklisty a motoristy, ani mezi cyklisty navzájem. Příjemná atmosféra vzájemné pospolitosti se z tratí přenesla i do cílového prostoru a všechna přání a požadavky se podařilo vyřešit k všestranné spokojenosti. Přesto nechyběl i sportovní rozměr a mnoho cyklistů a cyklistek museli předvést to nejlepší co v nich bylo. Jeden příklad za všechny. Nejrychlejšího času na trase 160 km dosáhl výborný cyklista Pavel Popiolek (Cyklo Porg) a jeho průměrný wattový výkon během pětihodinové zátěže činil 260 wattů. Mnoho dalších účastníků si porovnalo loňské a letošní dosažené časy a pomyslně tak závodili sami se sebou.

I letošní ročník byl zakončen předáním korunek při korunovaci krále a královny Šumavy pro rok 2013. Nejrychlej­šího času 8:55:06 mezi ženami dosáhla Marie Kočová (Diablo sport Český Krumlov), mužským králem se pak stal mnohonásobný účastník AKŠ Jiří Zárybnický (CK Vinohradské šlapky) časem 6:41:13. Pohár pro nejlepšího Klatovana na dlouhé trase získal cyklokrosař Michal Bednář.

I v roce 2014 budou cyklisté v Klatovech vítáni. Poslední květnový den bude vše připraveno pro bikery, 30. srpna pak pro silničáře. Už nyní začínáme s přípravami.

Za TTK Klatovy

Víťa Šklebený

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu