1000 mil – nejrychlejší biker již brzy v cíli!

8.7.2013
<p>Již brzy poznáme nejrychlejšího bikera extrémního ultramaratonu napříč Československem Craft 1000 Miles Adventure. Téměř týden stačil nejrychlejším závodníkům, aby přejeli z nejvýchodnější dědiny Slovenska do nejzápadnějšího cípu Čech. Organizátor Jan Kopka, již netrpělivě očekává v cíli, ve Skalné u Chebu, příjezd prvních dobrodruhů.</p>

Na čelních místech se schyluje k bitvě, závodníci jsou silně motivovaní, na trati se pohybují jen s nepatrnými rozestupy. Vzdálenost 400 km z poslední kontroly v Jizerských horách do cíle ve Skalné plánují urazit non-stop jízdou bez spánku. Jejich souboj bude opravdu napínavý, dorazí do cíle jako první závodník s číslem 57 Jan Tyxa, následovaný číslem 96 Ladislavem Bimonem, nebo konečným pořadím zamíchá na třetím místě jedoucí účastník všech předešlých ročníků Filip Degl?

Pár slov pořadatele

„Většina závodníků již překročila hranice do Čech. Letošní ročník je na rozdíl od předešlých zajímavý příznivým počasím, díky kterému se jeho průběh značně zrychlil. Závodníci mají velké ambice, soustředí se pouze na trasu, tempo a snaží se vyvarovat jakýchkoli zdržení a zastávek. To samé se týká jejich bagáže, nevezou téměř nic. Průběžně první Honza Tyxa se vybavil pouze malou rámovou brašnu, ve které má všechno včetně spacáku. Kromě krátkého oblečení, co má na sobě, už neveze nic dalšího. Na můj dotaz, co bude dělat, když se ochladí, bez zaváhání vytáhl slabý péřový spacák, omotal si jej okolo sebe a udělal si z něho, jak sám říká, „péřovku“. Všichni přijíždějí nadšeni z trasy a plni zážitků, nikdo s podlomenou psychikou, jak tomu bývalo v minulosti,“ sdělil své postřehy z průběhu letošního závodu hlavní organizátor Jan Kopka.

Checkpoint č. 3 v Jizerských horách zahájil svůj provoz

Od sobotního večera je pro závodníky připraven třetí kontrolní bod u Raspenavy v Jizerských horách. Do dnešního dne jej navštívilo již devět závodníků. Organizátoři netrpělivě očekávají příjezdy dalších. Dnes na CP 3 způsobila rozruch přítelkyně jednoho závodníka, která mu tam přivezla jeho oblíbené banány. Jelikož cílená pomoc je pravidly závodu přísně zakázána, přinesla jich rovnou 5 kg i pro ostatní závodníky.

Checkpoint č. 2 čelí náporu závodníků

Přesto, že se čelo závodu nachází nedaleko před cílem, na druhý kontrolní bod ve Františkově v Jeseníkách proudí stále další a další závodníci. Zde se mohou rozhodnout, zda budou pokračovat dál na trati, nebo ukončí své působení v závodě.

Padne-li rozhodnutí skončit na CP 2 ve „Finish 500 mil“, jsou závodníci uvedeni ve výsledcích jako „Finisher 500“. V opačném případě při rozhodnutí pokračovat dál, musí závod dokončit do cíle ve Skalné. Pokud se tak nestane, je ve výsledcích uvedeno, že závod nedokončil, přestože prošel CP 2 na 500 mílích.

CP 2 se dočkal první ženy v polovině trati. Stejně jako v loňském roce jí byla nezastavitelná Vlaďka Vozáková. Všechny přítomné vítala spokojeným úsměvem, dala si tradiční kávu a po dvou hodinách se vydala opět na trať. Jelikož pověst „úplně obyčejné ženské“ Vlaďku předchází, mužští závodníci z ní mají veliký respekt a neustále hlídají její pozici.

Také Jarda Jisl, jediný koloběžkář na trati, dosáhl CP 2, doplnil energii a opět se vydal dál. Je vidět, že krize ze Slovenska statečně překonal a snaží se splnit předsevzetí, které si dal, že se stane prvním koloběžkářem v historii závodu, který dokončí dlouhou trasu 1000 mil. Jardův loňský předchůdce plzeňský koloběžkář Václav Jun dojel „pouze“ do Jeseníků, kde závod ukončil.

Handicapovaný závodník Richard Štěpánek se s nástrahami těžké trasy potýká na výbornou, a má náš velký obdiv. Na trati se nachází spousta záludných míst, k jejichž překonání je třeba hrubé fyzické síly. Richard na svých výkonech jen dokazuje, že pokud má člověk pevnou vůli a odhodlání, zvládne téměř nemožné! Podle posledních zpráv se Richard nachází v Oderských vrších a postupně se blíží ke kontrolnímu bodu ve Františkově v Jeseníkách.

Své putování v cíli Finish 500 ve Františkově v Jeseníkách již ukončilo 12 bikerů. Jedním z finisherů se stal Němec Uwe Mosig, kterého trápila kolena i achilovka, a postěžoval si na trasu, kde nečekal tolik tlačení, chození či brodění. Svoje putování na CP 2 ukončil i italský závodník Pier Giovanni Delorenzi. I přes všechny problémy těmto mílařům gratulujeme k úctyhodnému výkonu.

První běžec v Oderských vrších, ostatní bojují na Slovensku

Maďarský běžec István Rudolf se pohybuje na první pozici v kategorii běžců. Čekají ho Oderské vrchy a dále směr Jeseníky k CP 2. Vůči svým soupeřům, kteří ještě bojují ve slovenské divočině s hojným výskytem medvědů, získal náskok neuvěřitelných 250 km. Účastník všech tří ročníků Petr Ozogán a dva nováčci na trati Jan Sommer a teprve osmnáctiletá Barbora Hanzalová se však nenechají odradit a pokračují podle svých individuálních plá­nů.

Nebezpečný ohradník zranil několik bikerů

Závodníci nemají na trati o nečekané nástrahy opravdu nouzi. Své by o tom mohlo vyprávět hned několik závodníků, kterým cestu zkřížil ve vysoké trávě ukrytý ohradník. Někteří nečekaný pád přes řídítka přečkali bez vážnější úhony. Martin Malár, který na inkriminované místo dojel za tmy pouze za svitu čelovky, bohužel takové štěstí neměl a s přetrvávajícími bolestmi hlavy a krku dojel do CP 2, kde závod ukončil. Závodník David Charypar si z incidentu s ohradníkem přivezl tržnou ránu na nose, která mu byla v CP 2 odborně ošetřena. Poté se vydal na trasu vstříc dalším dobrodružstvím.

CP 1 u Trenčína ukončila svojí činnost

Vzhledem k tomu, že převážná část závodníků opustila území Slovenska, a hlavní startovní pole se pere s nástrahami v české části závodu, ukončil svojí činnost první kontrolní bod CP 1 u Trenčína. Již tradičně mu šéfoval trasér slovenské části závodu Pavel Chrenčík, ten musel čelit občasným výtkám některých závodníků kvůli extrémní náročnosti trasy. Jeho stanovisko k těmto výtkám je jasné: „Neviem či budú radi pretekári, trvám totiž na tom, že extrémny závod musi mať extrémnú trasu.“

Kompletní informace na www.1000miles.cz a www.jankopka.cz

O závodu

Zakladatelem a otcem závodu je extrémní biker Jan Kopka, první Čech, který vyhrál závod na 1800km napříč zamrzlou Aljaškou Iditarod Trail Invitational. Zkušenosti získané z absolvovaných extrémních závodů využívá od roku 2011 při organizaci v Evropě ojedinělého extrémního ultramaratonu bez zajištění napříč bývalým Československem Craft 1000 Miles Adventure, kterého se každý rok účastní stovka dobrodruhů z různých koutů světa. Vizí závodu je nabídnout účastníkům velkou dávku dobrodružství, nenadálých příhod, nového poznání a nezapomenutelných zážitků.

Daniel Černý

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu