Královská zkouška.

4.6.2013
<p>Jubilejní 20. ročník cyklomaratonu AUTHOR Král Šumavy MTB 2013, Memoriál Františka Šraita, odstartoval z klatovského náměstí nezvykle nikoli poslední květnovou neděli, ale výjimečně 1. června. Pořadatelé z TTK Klatovy se úmyslně vyhnuli termínové kolizi se svěťákem v Novém Městě na Moravě. To ještě netušili, jaké martyrium jim a všem závodníkům přichystá pozdně jarní počasí. Není nutné dlouze popisovat, co celá Česká republika zažívala uplynulý týden. Pořádat do toho závody je, jak jistě potvrdí kterýkoli pořadatel skončeného víkendu, činnost vysloveně sadomasochistická. Nasazení lidí, techniky a materiálu bylo enormní, větší zatěžkávací zkoušku si asi není nikdo schopen ani představit.</p>

Vše začalo finálními přípravami ve čtvrtek před závodem, kdy na Šumavu spadla první velká dávka vody. Pokračování v pátek i v sobotu, v den závodu, pak bylo stejně vydatné. V pátek jsme byli nuceni i změnit trasu na brodech a oznámit zprávu, že brody se letos nepojedou. Chvilkové uklidnění počasí během předstartovní noci umožnilo zklidnění hladin potoků a tak jedna z dominant tras Krále Šumavy nakonec v itineráři zůstala. Vody však nakonec bylo dost i mimo brody a navíc během sobotního odpoledne vzniklo i několik neplánovaných přejezdů vodních ploch, které doufáme v dalších ročnících opět nebudou existovat.

Samotný průběh závodu přál obhajobám vítězství z roku 2012. Nejkratší trasu 45 km opět po roce v absolutním pořadí vyhrál Petr Soukup (Galaxy Cyklošvec) časem 2:14:25. Jeho dominance na této trati je úžasná, ze čtyř ročníku odešel pouze jednou poražen a to dnes naším nejúspěšnějším juniorem Janem Vastlem (2011). Nejrychlejší ženou na „dětské trase“ byla Natalie Šmejkalová (UGO Allivctus Čistý sport). Čas 2:34:25 ji zařadil na 19. místo absolutního pořadí. Prostřední trasa dlouhá 70 km měla také shodného vítěze jako před rokem. Petr Šindelář (Velosport Domažlice) protnul cílový koberec v čase 3:28:57 a vítězil o více jak 9 minut před Markem Švejnohou (Sport Club Plzeň) a Jakubem Koškou (Bikeclinic Cannondale). Mezi ženami první místo obsadila Dáša Svěráková (Cyklotrenink.com) časem 4:21:08. Královská trasa měla již na startu jasného hlavního favorita. Obhajovat loňský titul krále Šumavy přijel do Klatovy Václav Ježek (IVAR CS – AUTHOR TEAM). Společně s oddílovým kolegou Janem Strožem si od prvních kilometrů budovali náskok, který postupně narostl na 26 minut. Samotný charakter trati nenahrával k žádnému skupinovému ježdění a byl to spíše boj každého závodníka s podmínkami, technikou a vlastními pocity. O náročnosti královské pouti Šumavou hodně vypoví i porovnání loňského a letošního času krále Šumavy. Ten letošní je o celých 36 minut horší na téměř totožné trati. Opravdu heroický výkon pak musely podat ženy na královské trase. Korunku královny získala Zuzana Neckářová (alltraining.cz), která se do cíle dostala po více jak sedmi hodinách náročného cyklistického „arbeitu“. Titul by si však letos zasloužily všechny ženy, které znajíce předpověď a charakter trati, našly odvahu se poprat s nástrahami závodu a počasím a dorazily do cíle v Městských sadech v Klatovech.

Pozornost si zaslouží i další osobní super výkony, drobné životní příběhy, které Král napsal do osudů jednotlivých účastníků i hluboké prožitky pro nás pořadatele. Bylo velmi emotivní vidět záplavu svíček u pomníku zakladatele a ředitele závodu Františka Šraita, slyšet potlesk závodníků na Františkovu památku, který se před startem po zaznění hlubokého zvuku hlavní ho zvonu na Černé věži rozezněl klatovským náměstím nebo podobně silný ohlas na krátké vzpomínkové video promítané před sestřihem závodu těsně před dvaadvacátou hodinou v cíli. Nekorunovaným a ze strany pořadatelů neplánovaným vrcholem vzpomínek na prvního ředitele Krále pak byl sportovní výkon jednoho bikera, který se rozhodl vlastní dřinou naplnit heslo: „František dřel pro bikery, já budu dřít pro něho.“ Trasu pětačtyřicítky absolvoval na staré skládačce v čase 5:47:29. Asi jsme ani nebyli schopni postihnout mnoho dalších podobných příběhů, které napsal 20. ročník cyklomaratonu AUTHOR Král Šumavy MTB 2013. Jménem pořadatelů a rodiny děkujeme všem za projevy úcty a obdivu k Františkovi.

Na závěr ještě několik statistických dat. Přihlášeno bylo 2 504 závodníků. Bohužel mnoho z nich od prezentace odradilo počasí a několik desítek odprezentovaných si start přes noc rozmyslelo. Startovním kobercem tak projelo 1822 závodníků a závodnic na všech trasách. Se všemi, i s těmi co si start na poslední chvíli rozmysleli, se určitě za rok uvidíme v Klatovech na startu 21. ročníku znovu. Snad bude i bikersky přátelštější počasí.

Za TTK Klatovy Víťa Šklebený.

Foto: Tomáš Mašek

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu