Shimano 2014 – nové Deore a mnohem více

1.3.2013
<p>Stejně jako každý rok absolvovala naše redakce v půli února zájezd do Karviné, kde byly představeny novinky, určené již pro nabídku roku 2014. A je opravdu na co se těšit. Sice jsme, jako vždy, vázáni některými daty, limitujícími možnost zveřejnění, ale i tak vám můžeme přinést první ochutnávku. Ač se jedná pouze o komponenty z nižších úrovní, jistě vám o dalším směru, kterým se Shimano ubírá, ledacos napoví.</p>

Pro následující rok Shimano zareagovalo na velký boom v produkci 29“ kol nabídkou klik v úrovni XT a SLX, které mají přizpůsobeny počty zubů na převodnících. Zatímco klasická MTB sestava je 42/32/24, kliky s označením M672 a M782 budou mít skladbu převodů 40/30/22 zubů. Tím Shimano avizuje i opětovný zájem o provedení trojpřevodníků, které byly doposud spolu s oblibou skladeb 2×10 trochu opomíjeny.
Povýšení Deore
Velkou proměnou prošla řada Deore, nemálo z vás by si ji tak snadno spletlo s vyšším SLX. Však si z něj také vzala řadu vylepšení.

Jako první zaujme přehazovačka, která ve srovnání s aktuální verzí pozmění paralelogram. Co je ale důležitější, bude v provedení se střední délkou vodítka spadat do řady RD+. To znamená vybavení páčkou pro blokaci pružiny spodní kladky, a tím zvýšení odporu proti propružování řetězu. Zaměření na All Mountain kategorii je zde více než jasné.
 

Kromě současné nabídky trojpřevodníků s menším počtem zubů (40/30/22) pro 29“ kola do této komponentové úrovně přibydou i kliky s dvoupřevodníkem. Zde Deore nabízí hned několik kombinací počtu zubů, adekvátním budoucímu zaměření. Konkrétně to budou počty zubů 40/28, 38/26 a 38/24 zubů.
 

Rozšíření dojde i v nabídce přesmykačů, kde budou k dispozici dva modely Direct Mount pro přímou montáž na rám. 

Jako bonus k těmto komponentům berte i ovládací páčky, nabízené i v alternativě I-Spec, pro možnou montáž na společnou objímku s brzdami. 

Výzvou sady budou jistě brzdy. Kromě Servo Wave mechanizmu v pákách spolu s proměnnou pozicí expanzní nádržky nebo slibovanou vyvážeností mezi výkonem, citlivostí a ovládáním, by k tomu mělo napomoci i využití Ice-Technology. Hliníkové jádro brzdového rotoru RT-68, který bude dodáván v průměrech 160/180/203 mm, má na starosti kvalitnější chlazení za všech provozních podmínek. Samozřejmostí je také možnost uchycení pák s řazením na jedinou objímku I-Spec.

Komu by nestačily dosavadní informace o zaměření sady Deore na náročnější využití, přesvědčí jej snad to, že nově budou nabízeny v této úrovni i náboje pro pevnou osu, přední pro 15mm, zadní pro 12mm.
 
Deore i pro turisty
Spolu s MTB úrovní řady Deore došlo k proměně i u její trekingové a krosové alternativy. Celkem logicky se i zde rozšířil počet pastorků na deset. Za zásadnější ale považujeme změny tvarování, zejména u klik, které tuto sadu stylově přibližují k ryze silničním úrovním.   Výzva začínajícím silničářům
Úplnou novinkou v nabídce Shimana je zařazení základní úrovně silničních komponentů pod označení Claris. Jejím jediným handicapem ve srovnání s vyššími úrovněmi je fakt, že pracuje pouze s osmi pastorky, tím to ale končí. Jinak je to sada opravdu univerzální. Nejen že nabízí výběr ze dvoj a troj převodníkového provedení, a to dokonce v několika kombinacích převodů, ale současně je zde k dispozici alternativní nabídka z ovladačů, typické páky s mechanizmem Dual Control k montáži na silniční oblouky, nebo Rapid Fire Plus pro rovná řídítka.
 

Svět v jednom kole
Spolu s rozšiřující se nabídkou komponentů myslí Shimano i na stále více se prosazující rozměr 27,5“. Hned dvě modelové úrovně dostanou zapletený set v tomto rozměru. Konkrétně jsou to kola M785 (XT), s možností využití Tubeless plášťů, dále pak dostupnější řada MT35, kde je kromě středního rozměru i 26“ a 29“ model. Velké „obruče“ jsou pak k dostání nově i v základní řadě MT15.


 

(EP)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu