Honza Kopka – den do startu!

15.2.2013
<p>Opravdový biker, pro kterého počasí není překážkou, Honza Kopka, píše z finského Rovaniemi. Do startu dalšícho zimního dobrodružství mu zbývá pár hodin.</p>

Máme po Race meetingu a vůbec není jasné, co od závodu čekat. Už včera jsem si koupil mapu a snažil se najít trasu závodu. Z větší části jde mimo oficiální skútrové cesty, často používá letní cesty a občas jsem nenašel v mapě cestu žádnou, tedy ani zimní, ani letní, a tak vlastně vůbec nevím, co od závodu čekat. Je to „jen“ 150 km, ale pokud to půjdem s kolem pěšky, je to až dost.

První zprávu o závodě čtěte zde https://www.ivelo.cz/…remni-zavod/

Jsem tady na polárním kruhu už tři dny a snažím se zároveň trénovat i odpočívat. Trénink zajišťují asi 50–60 km dlouhé vyjížďky s částečně naloženým kolem a odpočinek obstarává psychika. V těchhle oblastech si toho vždy užívám. Je tady sněhobílé čisto, a to doslova. Příroda i městečko Rovaniemi – chodníky, ulice jsou perfektně uklizené a opravdu čistě bílé bez příměsi špíny. Tím, že se tu nesolí a mrzne, není nikde břečka, na autech se nedělají špinavé hroudovité ledové námrazy. Dokonce jsou jak z myčky, čistá a vyleštěná od neustále se vířícího sněhu. Působí to tu idylicky, i lidé jsou v pohodě, a dokonce i teď uprostřed zimy většina z nich používá k přemisťování běžná kola – do práce, do obchodu, do školy. To jen u nás máme představu, ze kolo k zimě nepatří. Na stejné cestě se potkávají lidé na kolech, lyžích, pěšky nebo na odrážecích saních, všichni se respektují, všichni se na sebe usmívají a dávají si přednost. Vedle každé ulice je i široký chodník s cyklostezkou zároveň. Nemusíte vůbec použít silnic, a to do vzdálenosti až 20 km za město. Pokud chcete přejet silnici, můžete si být jistí, že auto vždy zastaví v uctivé vzdálenosti a ještě vás pozdraví. Chtěl bych se takovýchto vztahů dožít někdy i v Česku.

Na těchhle cestách je nádherné i poznání dalších zajímavých lidí – s jedním z nich jsem se potkal zrovna včera. Motocyklový dobrodruh, který sem přijel na šílený, snad opancéřovaný motorce s lodičkou. Jede takhle už tři roky – nemá domov, nemá peníze, ale má obrovskou svobodu.

Co se týče počasí, není to ideální. Je stále zataženo a těsně pod nulou, tzn. pro nás teplo. Kam se vydat, když i na polárním kruhu je nevýrazná zima jak u nás? Ideální pro nás je –10 až –15. Pak jste schopni se pohybovat komfortně v suchu a nezpotit se. Při teplotách kolem nuly se zpotíte vždy, materiály, co máte na sobě, to neudýchají, a pak vzhledem k vlhkosti na těle začnete mrznout. Navíc od rána začal popadávat sníh. Pokud nám na cesty, které nejsou místy vůbec pevné, ještě nasněží, bude to nářez. Uvidíme, co nám zítra pořadatelé současně s počasím nadělí? Je jasné, že to bude zase očistec, ale ta svoboda, kterou tam uprostřed přírody zažívám stojí za to! Ať už trpím jakkoli.

Polární zpravodaj Honza Kopka

www.jankopka.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu