Odhalily se

6.11.2012
<p>České cyklistky už nehodlají stát na okraji zájmu a rozhodly se na sebe upozornit. A když už, tak opravdu pořádně. Mnohé z nich to sice dokáží i na kole, ale nic nevzbudí tolik pozornosti, jako jejich ženskost a té se rozhodly využít, když nafotily poněkud odvážnější kalendář. Už teď je jasné, že to bude jeden z nejhezčích kalendářů, co kdy česká cyklistika měla. Navíc poslouží i dobré věci – výtěžek poputuje přímo na rozvoj ženské cyklistky, která je aktuálně na samotném okraji zájmu.</p>

„Přesně tohle jsme chtěly změnit. Nikdo nás nebere moc vážně, přestože chceme závodit a chceme mít ještě lepší výsledky. Kolikrát jedeme Český pohár a pořadatelé ženskou kategorii ani nevyhlásí. To není zrovna motivující. Cyklistika je dřina a i přesto se za ni chceme prát. Chceme reprezentovat a chceme být úspěšné,“ řekla úřadující mistryně republiky v závodě s hromadným startem Pavlína Šulcová.
Letos si přehlížené zástupkyně něžného pohlaví v tomto tvrdém sportu řekly: „Dost! Je třeba vzbudit zájem a získat finanční prostředky.“ Ačkoli jsou všechny jsou buď studující nebo pracující, jejich chuť být na kole konkurenceschopné i se zahraničními jezdkyněmi je obrovská. „Nemůžeme prodat náš potenciál, protože nejezdíme na velké závody, které jsou k dobrému výkonu potřeba. Když nesoutěžíte s nejlepšími, tak je nemůžete ani porazit,“ podotkla Šulcová.
Na podporu ženské cyklistiky už dříve vznikl Czech mix team, který spolu s děvčaty táhnou nadšenci Michal Frantík a Oldřich Dientsbier. Díky němu mohla děvčata sice startovat i na mezinárodních akcích či zahraničních závodech, ale takřka vždy musela sáhnout hluboko do své kapsy. Teď přišel nápad s vyzývavým kalendářem. V něm se objeví jedenáctka odvážných – Pavlína Šulcová, Nikol Hlubinková, Vendula Kuntová, Monika Simonová, Veronika Kotalová, Lucie Macíková, Irena Berková, Tereza Trefná, Veronika Bláhová, Božena Kučerová a Hana Kolářová. „Nápad vznikl už při červencovém Tour de Feminin v Krásné Lípě. Finální plánování a dolaďování akce trvalo zhruba měsíc a děvčata se nenechala rozhodit ani různými kritiky v diskuzích. Mnohem více lidí je začalo podporovat a focení jako takové si už všechny užily. Byla u něj pořádná legrace,“ řekl cyklistický manažer Michal Frantík.

Děvčata se z celé republiky setkala ve Ski areálu v Hlinsku. Focení probíhalo od sobotních ranních hodin až do pozdních večerních jak v interiérech tak i exteriérech. Pořádnou šichtu tak zažil plzeňský fotograf Tomáš Tesař. „Holky mé fotky znají ze závodů a jednou mě oslovily, jestli bych s nimi do toho nešel. Největším problémem se nakonec ukázal čas. Na samotné focení jsme měli prakticky jediný den. I když to byla velká fuška, holky byly výborné. Objektivu se rozhodně nebály,“ prozradil fotograf Tomáš Tesař.
To, jak byly cyklistky odvážné se každý bude moci přesvědčit už brzy. Přestože samotný křest je naplánován až 26. ledna na Charitativním cyklistickém plese v Opavě, k dostání bude už v průběhu prostince na e-shopu mojekolo.cz. „Už dlouho se snažím ukázat, že ženská cyklistika může být opravdu ženská, tedy krásná. Všechny věříme, že se kalendář bude líbit,“ mrkla Lucie Macíková.
Že se cyklistkám podařilo vzbudit rozruch už nyní, svědčí fakt, že na focení dorazily také štáby České televize a televize Nova.

Kdo se v kalendáři českých cyklistek pro rok 2013 objeví? Pavlína Šulcová (mistryně ČR na silnici – ženy elite) Nikol Hlubinková (mistryně ČR na silnici – juniorky) Vendula Kuntová Monika Simonová Veronika Kotalová Lucie Macíková Irena Berková Tereza Trefná Veronika Bláhová Božena Kučerová Hana Kolářová

text a foto: Patrik Pátek

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu