Slavia oslavila 120 let

5.11.2012
<p>O uplynulém víkendu oslavili cyklisté a příznivci klubu KC Slavia Praha 120 let existence oddílu. Právě cyklistika byla prvním a zakládajícím sportem tohoto sdružení. Akademický cyklistický odbor Slavia se vyčlenil z Řečnického a literárního spolku Slavia 2. listopadu 1892.</p>

První etapa fungování Slavie netrvala dlouho, již v roce 1894 je celý spolek rozpuštěn za „opakovanou a neustávající protistátní činnost většiny studentské mládeže“. Ale už v roce 1895 úřady povolují na základě nových stanov činnost Sportovního klubu Slavia. Záběr klubu se rychle rozšiřuje, bere pod svá křídla atletiku a fotbal, otevírá se nejen studentům, ale také pracujícím a ženám.

Z prvorepublikové éry cyklistického oddílu vyniká několik jmen – je to František Haupt, který získal sedm titulů mistra Československa a reprezentoval i na OH v Berlíně. Dále je to Josef Lošek a především Otakar Rozvoda, který od roku 1938 do své emigrace do USA v roce 1948 vyhrál třikrát Praha – Karlovy Vary – Praha i klasiku Paříž – Remeš. Z novodobých dějin klubu zmiňme například trio Štěrba, Trčka, Zong sbírající vavříny v 70. letech.

120 let existence si cyklisté připomněli v pátek 2. října. Na Slávii byli pozváni současní i minulí členové klubu a osobnosti pražské cyklistiky. Promluvil k nim předseda kubu cyklistů Karel Kopr, představitelé samosprávy Prahy 10, ale třeba i synovec Františka Haupta. S tímto jménem byl spojen i sobotní program oslav, kdy se peloton slávistů vydal na hřbitov do Brandýsa na Labem uctít památku meziválečné legendy.

(kk)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu