Vozíčkář plnil v divadle Archa sny handicapovaným dětem

17.10.2012
<p>Když v roce 2006, tehdy čtyřicetiletý Heřman Volf z Prahy, upadl na lyžích, netušil, jak mu tato nehoda změní život. Usedl na invalidní vozík. Musel se vyrovnat s handicapem, se zcela novým způsobem života. Invalidní vozík mu ale také přinesl mnoho pozitivního. Rozhodl se plnit sny nejen sobě, ale i ostatním lidem. Ve čtvrtek 11. 10. 2012 předal v divadle Archa dvaadvaceti dětem jejich vysněná přání. Akce nazvaná „Večer splněných snů,“ byla zároveň oslavou zdárného ukončení čtyři roky trvajícího projektu „Cesta za snem – Na handbiku, křížem krážem Evropou“.</p>

V divadle Archa v Praze se sešly děti s postižením pohybového aparátu, a to ze všech koutů České republiky, aby spolu s Heřmanem Volfem, handicapovaným amatérským sportovcem a Nadačním fondem Cesta bezpečí, oslavili jejich velké společné vítězství. Vozíčkář Volf se letos v létě vydal na 2076km dlouhou cestu z Prahy za norské Oslo. Na svém kole s ručním pohonem stanul po osmnácti dnech cesty na vrcholu nejvyšší hory jižního Norska Gaustatoppen. Každá z jednotlivých etap byla věnována jednomu dítěti, za které cyklista daný den jel. „Byla to neuvěřitelná zodpovědnost, ale také velmi silná motivace. I když jsem byl někdy naprosto vyčerpaný, nemohl jsem se vzdát. Jel jsem za konkrétní dítě. To mě drželo nad vodou“, popisuje své pocity z cesty Heřman Volf.

Hlavním bodem programu slavnostního večera, organizovaným agenturou Roston a Nadací Úsměvy, bylo tedy předávání dětských přání. Ta byla mnohdy velmi zajímavá. Například Jirka Černohorský z Bolatic snil o první dovolené u moře, Marek Hrnčál z Košumberka toužil založit s kamarády kapelu, Hanička Silná z Opavy si přála tandemové kolo a třeba snem Marušky Večeřové bylo strávit dva dny na Safari ve Dvoře Králové se svou třídou. Obdarovaných dětí bylo nakonec dvaadvacet místo původně plánovaných osmnácti. „Měli jsme štěstí na výborné lidi, kteří se rozhodli pomáhat. Podařilo se nám sehnat sponzory i pro děti, které se původně do finální osmnáctky nedostaly. Jsme rádi, že sny jsme nakonec splnily všem přihlášeným dětem“, vysvětluje ředitelka Nadačního fondu Cesta bezpečí Aurin Nedbalová.

Organizátorům projektu Cesta za snem Heřmana Vofa se během uplynulých čtyř let podařilo uspořádat čtyři velké cesty, do čtyř světových stran. O každé z cest vzniknul celovečerní dokumentární film. Stejně tomu je i v případě letošní, severní mise. Film, kde se na pozadí unikátního sportovního výkonu odehrají zajímavé momenty ze života zúčastněných dětí, by měl světlo světa spatřit na konci tohoto roku. I přes to, že slavnostní „Večer splněných snů“ byl oficiálním ukončením projektu „Na handbiku křížem krážem Evropou,“ neznamená to, že tím končí i aktivity Heřmana Volfa. Naopak. Vozíčkář, spolu se svým produkčním týmem, má již dnes spoustu nápadů a plánů do příštích let. Jak totiž sám s oblibou říká: „Cesty za sny nikdy nekončí!“

*Slavnostní večer osvěžili nadějná zpěvačka Agáta Nedbalová, kapela Jazzoví kluci se zpěvačkou Anou marií Almeinou a pěvecký sbor ASIHLASY.

Více informací naleznete na www.cestazasnem.cz a na facefooku www.facebook.com/Cesta.za.snem.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu