Bike Brno začíná už za týden

27.9.2012
<p>Mezinárodní cyklistický veletrh Bike Brno obsadí svou nabídkou tradičně pavilony V, F a G1. Mimoto proběhne v dalších výstavních halách a na volných plochách celá řada jedinečných doprovodných akcí. Již od 4. do 7. října čeká na brněnském výstavišti na návštěvníky tisíce jízdních kol a doplňků pro cyklistiku včetně velmi populárních elektrokol. Po roční přestávce navíc nabídne veletrh venkovní testování kol v přilehlém areálu Riviéra.</p>

Veletrh Bike Brno je již několik let nejvýznamnějším místem setkání odborníků z cyklistické branže ve střední Evropě. Představuje se zde převážná část domácí produkce jízdních kol a doplňků, ale zároveň je tento veletrh důležitým místem prezentace zahraničních vystavovatelů a značek. K největším vystavovatelům ročníku budou patřit firmy jako Specialized, Derby Cycle, Pell’s, 4ever, Winora, KCK, Bike Bohemia či Dema.

Ve čtvrtek a v pátek bude veletrh Bike Brno určen především odborným návštěvníkům a obchodním jednáním, nicméně po celý víkend bude patřit široké veřejnosti. Rekreační cyklisté si zde mohou prohlédnout a osahat ty nejžhavější novinky a poradit se při výběru přímo s výrobci a distributory. Stranou pozornosti nezůstanou ani elektrokola jako fenomén moderní městské dopravy. Na testovací dráze se opět představí několik desítek modelů elektrokol s různými technologiemi baterií a pohonů. Zájemci o tento stále populárnější způsob dopravy si jednotlivé modely mohou vyzkoušet na testovací dráze.

A nezůstane jen u dráhy – po předloňské úspěšné premiéře proběhne na letošním ročníku Bike Brno také testování jízdních kol mimo areál výstaviště s názvem „Outdoor Test“. Na testování kol prověří zájemci modely pro rok 2013 terénní jízdou po stezce kolem řeky Svratky a v přilehlých lesích. Testování bude probíhat dva dny – ve čtvrtek a v pátek a je určeno jak pro obchodníky a odborné novináře, tak i pro zájemce z řad veřejnosti. Startuje se v areálu koupaliště Riviéra naproti 7. bráně výstaviště, kde bude pro účastníky připraveno bezmála dvě stě kol od značek jako Specialized, 4EVER, Stevens, Rotwild, Ghost, Lapierre a dalších.

Nejlepší exponáty cyklistického veletrhu se budou opět ucházet o ceny Bike Brno Prestige. Soutěž proběhne tradičně v sedmi kategoriích a o jejím výsledku rozhodne mezinárodní hodnotitelská komise, v níž zasedají odborní novináři z pěti zemí. Ceny Bike Brno Prestige budou uděleny ve čtvrtek 4. října v rámci slavnostního zahájení veletrhu a vítězné exponáty si návštěvníci mohou po celé čtyři dny prohlédnout ve speciální expozici v pavilonu F.

Ke kvalitnímu sportovnímu veletrhu neodmyslitelně patří doprovodný program, který návštěvníkům nabídne atraktivní podívanou. Z tradičních cyklistických lahůdek nebude chybět víkendové Mistrovství ČR v biketrialu v pavilonu G1 ani freestylová show Meatfly Freestyle Meeting v hale C, v rámci níž proběhnou exhibice a závody v BMX a MTB freestyle, skateboardingu, ale také FMX. Novinkou veletrhu Bike Brno bude silniční závod nejlepších českých závodníků s názvem „Cofidis silniční kriterium“. Po jeho ukončení a vyhodnocení bude pokračovat sobotní večerní program na volné ploše ve formě párty s koncertem kapely WB Band.

Novinkou na veletrhu budou dva pump-tracky, které nabídnou návštěvníkům možnost si zkusit jízdu na kole bez šlapání. Děti se budou moci navíc zúčastnit sobotního cyklistického závodu, který proběhne přímo v areálu výstaviště. Příjemné setkání s cyklistickými legendami slibuje program exhibic, besed a rozhovorů na pódiu pavilonu F stejně jako úspěšný víkendový festival CYKLOCESTOVÁNÍ. Lahůdkou zde bude sobotní projekce světoznámého cykloturisty Tilmanna Waldthalera, který na svých cestách po zeměkouli ujel na kole více než 450 tisíc kilometrů a navštívil přes 140 zemí.

Dalším velmi zajímavým hostem, který se veletrhu zúčastní, bude vítěz Tour de France z roku 2006, španěl Óscar Pereiro. Jeho návštěva veletrhu je naplánována na sobotu, kdy v odpoledních hodinách absolvuje rozhovor na podiu a bude k dispozici také fanouškům. Za domácí cyklisty se objeví celá řada minulých i současných borců, mezi nimi držitelé zlatých olympijských medailí Jiří Daler, Jiří Ježek a nebude chybět ani čerstvý zlatý medailista Jaroslav Kulhavý. Ten se v rámci svého veletržního programu také aktivně zúčastní zmíněného Cofidis silničního kriteria.

Tradiční součástí doprovodného programu je Bike Konference s účastí předních odborníků na cyklodopravu a rozvoj cyklistické infrastruktury. Letošní konference proběhne jako dvoudenní a uskuteční se během prvních dvou dnů veletrhu v pavilonu P. Další informace o infrastruktuře pro cyklisty a cykloturisty doplní zástupci šesti krajů České republiky ve své společné expozici „Česko jede“, umístěné v pavilonu F. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost se poradit a vytipovat si nové destinace pro své dovolené na kole.

Velká sportovní show ovšem nebude jen o cyklistice. Souběžně s veletrhem Bike Brno – na stejném místě a ve stejném termínu – proběhne tradičně sportovní veletrh SPORT Life a jubilejní 10. ročník výstavy karavanů a obytných automobilů Caravaning Brno. V letošním roce doplní tyto projekty nový taneční veletrh Dance Life Expo, který bude probíhat od pátku do neděle ve všech podlažích pavilonu E a nabídce zcela jedinečnou přehlídku tanečních stylů včetně možnosti se aktivně zapojit.

Praktické informace

Aktuální informace jsou k dispozici na internetových stránkách www.bike-brno.cz. Zde se může každý zájemce také zaregistrovat a získat zlevněnou vstupenku na veletrh. Novinkou od letošního ročníku je online nákup vstupenek.

Termín veletrhu: 4. – 7. října 2012, Brno – Výstaviště Otvírací doba: Čtvrtek – Sobota: 9.00 – 18.00 hod.; Neděle: 9.00 – 16.00 hod.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu