V týdnu mobility čeká Pražany zklidněný Karlín, cyklojízdy a sousedské slavnosti

20.9.2012
<p>Letos dostanou Pražané k Evropskému týdnu mobility mimořádný dárek. Celý Karlín se od pondělí promění v první zónu 30 km/h v širším centru města. Ulice budou klidnější a bezpečnější. Ve čtvrtek večer mohou lidé ve vršovickém Domě čtení debatovat o pražské dopravě, v pátek vyjedou studenti na cyklojízdu škol. Týden akcí (1) vyvrcholí v sobotu 22. září pouličním festivalem Zažít město jinak, který s podtitulem „poznej své sousedy“ pořádá od 10 do 22 hodin iniciativa Auto*Mat (1). Festival zahájí Velká podzimní cyklojízda. Odstartuje v sobotu v 10 hodin z pěší zóny na Václavském náměstí.</p>

„Letošní Evropský týden mobility je výjimečný množstvím ulic, které se alespoň symbolicky na jeden den proměňují v pěší zóny. Obyvatelé i návštěvníci metropole tak mohou okusit nebývale klidné a příjemné prostředí vybízející k procházkám, kulturním zážitkům a setkávání se sousedy a přáteli. Věříme, že je to povzbudí a budou požadovat trvalé zklidnění dopravy v centru Prahy,“ říká Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat.

V uplynulém roce zažila Praha několik pozitivních změn. Po letech přešlapování na místě přestavěl magistrát křižovatku na nábřeží Kapitána Jaroše, jednu z nejnebezpeč­nějších v Praze. Před šesti lety zde neopatrný řidič smrtelně zranil propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala. Dolní část Václavského náměstí se proměnila v novou pěší zónu a v Karlíně se Praha dočkala také první zóny 30 km/h. Řada problematických a nebezpečných míst na potřebné změny dosud čeká, zejména severojižní magistrála nebo Smetanovo nábřeží. Na některá další taková místa upozorní organizátoři sousedských slavností Zažít město jinak 2012.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu