Poprvé na jižní pól na kole

6.2.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-02-06T15:44:23 --> <p><strong>Moderátorka britské televizní show pro děti Blue Peter Helen Skeltonová se v prvních dnech letošního roku vydala na 805 kilometrů dlouhou cestu k jižnímu pólu na speciálně upraveném kole. Na jižním pólu před ní stála celá řada lidí, ale Skeltonová si jako první zvolila za dopravní prostředek kolo. Moderátorka spolu se svým kolegou z Norska Niklasem Normanem používají na cestě speciálně upravená kola od designérů z Los Angeles, kteří se specializují na hybridní kola do nejrůznějších podmínek. </strong></p>

Model váží dvacet kilo, nejdůležitější jsou velmi široké gumové pneumatiky bez duší. Brzdy jsou velmi jednoduché, aby byly schopné odolávat mrazu. Kromě kol má však ona i její tým k dispozici také lyže, a místy použijí i kite (tažného draka). Denně by měla být na cestě 14 hodin, za které by měla urazit od 13 do 64 kilometrů. Za sebou táhne saně s 82 kilogramy vybavení a zásob. Musí přitom překonat výšku okolo tři tisíce metrů. Na tuto cestu se vypravila se svým týmem v rámci programu Sport Relief 2012, jehož účastníci pomáhají výjimečnými sportovními výkony získávat peníze na charitativní účely. Moderátorka má za sebou už více takovýchto extrémních akcí. V dubnu 2009 jako teprve druhá žena na planetě dokončila 126 kilometrů dlouhý ultramaraton v Namibii. O rok později zdolala na kajaku 3230 kilometrů řeky Amazonky, rovněž v rámci projektu Sport Relief.
Jižní pól je už dlouho velká výzva i pro našeho největšího polárního cyklistu Honzu Kopku. Ten, ale pokud se takovou expedici rozhodne uskutečnit, by dosáhl jižního pólu sám bez podpory velkého týmu, jeho výkon by byl pak o mnoho hodnotnější. 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu