video: Cannondale Dutschess jako diplomová práce

14.1.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-01-14T11:01:29 --> <p>Městská kola zažívají v posledních letech obrovský celosvětový boom a Cannondale Dutschess je typickým příkladem city biku budoucnosti. Jeho jméno je odvozeno od anglického výrazu pro všechno holandské – „dutch". Je to městské kolo, které nadchne především tím, že to, co běžně vidíme jen na papíře, je zde přivedeno do reality. Na pohled naprosto jednoduchý tvar bez bovdenů a dalších zbytečností však v sobě ukrývá obrovské množství nových nápadů a spoustu moderní technologie.</p>

Tento návrh vytvořil holandský student designu – Wytze van Mansum – v rámci své diplomové práce na Technické univerzitě v Delftu. Při jeho navrhování měl v hlavě krásnou, moderní a ekologicky smýšlející ženu. Ženu, která chce jezdit na stylovém kole, ale nechce se starat o údržbu a už vůbec nechce mít problém s možným ušpiněním se. Design kola je tedy postaven na jednoduchosti, integraci více prvků v jeden.

Ve tvaru rámu lze najít odkaz starých holandských kol, na kterých tam stále ještě jezdí spousta lidí. Celá idea však vychází z předpokladu, že pokud běžný rám doplníte o všechny nutné doplňky, jako blatníky, nosič, kryt řetězu, světla nebo stojan, je už kolo jaksi „přehuštěno”. U Dutchess je tedy základem spodní rámová trubka, která pod středem drasticky mění tvar a začíná plnit funkci blatníku, ale zároveň i podpěry nosiče a konstrukčního prvku uchycení zadního kola. Nosič tak unese až 50 kg.

Více informací a rozhovor s tvůrcem tohoto kola najdete v časopisu Cykloturistika č. 1/2010, které vychází 28. prosince 2009.

 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu