ROCKY MOUNTAIN ALTITUDE

23.8.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-08-23T10:24:34 --> <p>Trailbike, to je pro pány z Rocky Mountain všeuměl, který musí být stejně silný ve výjezdech i těžkých klesáních. Je to kolo, po kterém by sáhl každý „normální" biker. Aby se ideji terénního univerzála maximálně přiblížili, povolali pro rok 2013 nový průměr kol, nový materiál, novou geometrii i upravené odpružení.</p>

První zajímavostí řady se zdvihem 150 mm je průměr kol 650B. Vývoj od počátku směřoval tímto směrem – 27,5″ nabízí lepší odvalovaní než 26″, ale na rozdíl od 29″ palců umožňuje dosáhnout vyššího zdvihu. Proto nebylo o kolech sporu. Značka také zachovala systém odpružení SmoothLink, který díky optimálnímu rozmístění čepů omezuje vliv tahu řetězu na pohyb zadní stavby. Novinkou je však technologie Ride-9 umožňující úpravy geometrie a projevu odpružení podle jízdního stylu konkrétního jezdce. Dvoudílná vložka, do níž se uchycuje horní oko tlumiče, umožňuje vzájemným pootočením svých částí dosáhnout devíti různých geometrií. Hlavový úhel se mění v intervalu 66,6–68,3º, sedlový úhel mezi 73,6–75,3º, výška středu následně kolísá v rozsahu 2 cm. To má pak vliv na progresivitu chodu zadní stavby – s položeným hlavovým úhlem se přitvrzuje, v „XC nastavení” je naopak citlivější.

Straight Up geometrie není u Rocky Mountain novinkou a její vliv je patrný i u jiných značek. Strmější úhel sedlové trubky má zásadní výhodu – při zanoření tlumiče a výrazněji vytažené sedlovce se pozice jezdce nedostává tak výrazně za zadní kolo, ale stále je optimální pro šlapání. U samotného uložení čepů přechází řada Altitude na systém ABC (Angular Bushing Concept) známý doposud z rámů Element, tedy na spojení kluznými polymerovými díly konického tvaru. Jsou prý lehčí (o 120 g v celkové konstrukci), tužší a odolnější než zapouzdřená „průmyslová” ložiska používaná většinou konkurence.

Z technologií zmiňme ještě SmoothWall, tedy precizní práci s karbonem bez sebemenších přebytků materiálu na vnitřní straně trubek, zadní patky pro osu 142 mm, vnitřní vedení lanek, přípravu pro vedení lanka k ovládání tlumiče i teleskopické sedlovky včetně verzí Stealth, úchyt na napínák ISCG, gumový chránič těsnící prostor kolem vstupu sedlovky do rámu, střed BB92 a úchyt přehazovačky standardu Shimano Direct Mount u verzí 750 a 770 MSL.

V katalogu 2013 najdete tři karbonové verze (790 MSL – také jako samostatný rám, 770 MSL a 750 MSL) a dvě hliníkové (750, 730).

Nové řadě je věnována stránka www.altitude.bikes.com

(kk)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu