Specialized 2013 v Koutech

30.7.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-07-31T13:47:27 --> <p>Český dovozce kol Specialized od soboty prezentuje své modely v Koutech nad Desnou.</p>

Kouty nad Desnou svůj název berou vážně. Jde o srdce CHKO Jeseníky, kout přírody, kde končí železnice a začíná lanovka. Šest sedaček v jedné řadě vyváží turisty i cyklisty na Dlouhé stráně, zajímavou to horu s přečerpávací elektrárnou, hned naproti nejvyšší hoře Jeseníků, Pradědu. Bikepark Kouty prožívá teprve druhou sezonu, ale už teď nabízí několik tratí různých obtížností, tak jak se podle pojmu bikepark očekává. Ideální příležitost k vyzkoušení množství nových 29“ kol se zdvihem od 100 do 135 mm a řadu dalších přepracovaných modelů, které vídáme již delší dobu ve 26“ provedení.

Camber Pro Carbon se 110 mm zdvihu je příjemný hbitý trailbike, snadno ovladatelný, poradí si i s opravu rozbitým terénem, ale pro delší sjezdy by mu slušely větší kotouče. Na rovnějších úsecích podává vyrovnaný výkon, kolo jede ochotně vpřed. Teleskopická sedlovka ovládaná z řidítek je příjemným doplněk, jen při výsunu je třeba myslet na až zbytečnou rychlost, která nejednou potrápila pánské ústrojí.

Enduro Expert, karbonový zabiják DH maratonů, univerzální kolo, které dává pochopit, že 26“ má svůj prostor pod sluncem. Velmi schopné odpružení a nízká váha dělá z kola trailbike se sjezdovými sklony a schopnostmi. Teleskopická sedlovka je zde samozřejmostí.

Demo 8 Carbon je důkazem, že karbonových sjezdových kol přibývá jak hub po dešti, možnosti karbonu se výrazně posunují, přesto předsudky a cena brání masovému nástupu. Že jde o závodní rám v ekonomickém osazení je cítit jen málokdy. Kvůli ceně je zde jen základní model vidlice Rock Shox Boxxer RC a brzdy Avid Elixir 5, zbytek kola je bez kompromisů. Mimořádně progresivní naladění zadní stavby si vyžádali závodníci Světového poháru, dorazu se na kole nedočkáte ani při tvrdých dopadech. Ani položený hlavový úhel 64° není překážkou pro sérii zatáček, klopenek, stačí kolo nasměrovat a včas je zavřít. Veškeré kořenové pasáže zvládá s velkou grácií.

 

(PŠ)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu