Craft 1000 Miles Adventure startuje tuto neděli

28.6.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-06-28T12:24:00 --> <p>Nejnáročnější Adventure závod v Evropě startuje 1. Července v Hranicích na Ašsku</p> <p>Před startem vám přinášíme poslední tiskovou zprávu s informacemi přímo od Jana Kopky. <br /> </p>

Očekávaní směrem k ročníku 2012
„Závod bude zase hodně zajímavý. Je pravda, že loni při prvním ročníku nikdo z účastníků nevěděl, do čeho jde a to překvapení, že to vůbec není tak snadný a místy až drsný je často dostalo na kolena. Někdo zabalil, ale ti co vydrželi, zažili opravdu obrovské dobrodružství, dokázali se tím posunout někam dál. Letos jedou závodníci i z loňska a ti noví o loňském ročníku za stránek, takže úplně nové by to být nemělo téměř pro nikoho. Určitě se většina lépe připraví technicky, aby neřešili problémy s kolem. Možná tam bude i víc soutěživosti, hodně lidí si nejspíš svůj čas vylepší, přestože je letos trasa asi o 100 km delší.
Určitě se na startu objeví hodně lidí, kteří přijeli hlavně za dobrodružstvím, za zážitky, za přírodou, překonat sami sebe a poznat další skvělé lidi a kamarády, a to by měl být vlastně hlavní přínos závodu. Výsledek by neměl být tak podstatný.
Odlišnost v letošním ročníku jsou spíše u běžců. Vloni byli na startu 2, nedoběhli. Letos jsou tam zase a přibylo k nim dalších pět. Je to velká výzva i pro ně, i když jim je jasné, že bikerům nebudou konkurovat.
Na startu najdeme rovněž koloběžkáře – podle mého názoru je to ten nejtěžší způsob, jak závod absolvovat.
Počet žen se rozrostl z loňských třech na šest. A na start nás přijde podpořit i handicapovaný cyklista. Handicap mu nedovoluje jet naši trať, ale pojede si silničkami podle svých možností paralelně se závodem.”

Největší obavy
„Mám strach, aby všichni dojeli ve zdraví. Cílem bylo udělat závod dobrodružný, nikoli nebezpečný. Ale samozřejmě že tento typ závodu má svoje úskalí a nástrahy.”

Na co se těším
„Těším se na vývoj závodu. Tyhle závody vždy přináší nečekané situace. Těším se, jak ze závodníků sálají emoce, jak tomu zase propadnou a přestanou vnímat všechno okolo. Oni to přenáší samozřejmě na mě a na ostatní organizátory a pomocníky. Takže kolem závodu se vytvoří skvělá adrenalinová atmosféra. A také se těším na aferparty, která se pořádá v září, kde se sejdou všichni závodníci a pomocníci, ale třeba i fandové. Vyprávějí si historky a vzduch je opět plný dobrodružství a adrenalinu.”

Největší favorit
„V roli favorita bude opět loňský vítěz Zdeněk Kříž. Je to jezdec, který prošel bohatou profesionální kariérou. Jezdil snad všechny typy mtb závodů a poslední dobou se soustředí hlavně na vytrvalostní závody a 24hodinovky. Má i medaile ze světových pohárů ve 24 hodinovkách. Po malé pauze se loni vrátil do sedla, a to jen díky našemu závodu – moc ho to lákalo. Připravil se skvěle a letos je podle všeho připravený ještě líp. On jede čistě na výsledek a chce překonat svůj loňský čas. I když ročníky jsou nesouměřitelné a letos je trasa o 100 km delší.”

 

Craft 1000 Miles Adventure 2012 ve zkratce
Stejně jako v loňském roce na bikery i běžce čeká celkem 1600 kilometrů napříč Českou a Slovenskou republikou. O tom, že i takovýto extrémní závod má řadu příznivců, se organizátoři přesvědčili v loňském roce i při letošním spuštění přihlášek: „V minulém roce, kdy jsme se závodem začínali, by nás nenapadlo, že limit 100 závodníků naplníme doslova během několika hodin a že se nám následně přihlásí dalších 70 náhradníků,“ uvedl Kopka. Při loňském premiérovém ročníku startovalo 89 závodníků ze tří zemí, letos jsou ve stovce účastníků zastoupeny čtyři státy: Česká republika, Slovensko, Švýcarsko a Německo.
Craft 1000 Miles Adventure se od zažitých standardů MTB závodění zcela odlišuje. Účastníci se na trati pohybují bez jakéhokoli zajištění, musejí se spoléhat pouze sami na sebe a snažit se „přežít” pouze s tím, co si na trať vezmou s sebou. Trať závodu má jasně daný start i cíl a kontrolní bod, jejichž průjezd je povinný. Kdy a kde se účastníci vyspí, kolik hodin denně jedou a kolik odpočívají, co jedí… to je vše pouze na nich a jejich silách.

Všichni závodníci se budou moci v polovině závodu rozmyslet, jestli chtějí pokračovat, nebo skončit po 500 mílích, kdy budou překonávat Česko-Slovenskou hranici. 

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu