Češi úspěšně na SP hendikepovaných v Římě

29.5.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-05-28T14:32:07 --> <p>První důležitý test přípravy na Paralympijské hry v Londýně dopadl pro Jiřího Ježka velice nadějně, ani další naši se ale neztratili. Na závodech Světového poháru handicapovaných v cyklistice v Římě, kde se kromě aktuálního šampióna Rumuna Novaka sešla celá světová špička, se Jirkovi podařilo výrazně zabodovat. V sobotní rovinaté časovce na 20km, která celá vedla podél moře a byla náročná hlavně silným větrem, předvedl Jirka svým soupeřům, že i v letošním roce s ním rozhodně musí počítat. Velice vyrovnané výsledky svých soupeřů, z nich někteří své trenéry příjemně překvapili výbornou výkonností, náš závodník suverénně překonal a zvítězil s náskokem více než 20 s. Po dojezdu Jirka neskrýval svou radost, a to nejen ze samotného výsledku.</p>

„Mám radost! Nechci ten výsledek nijak přeceňovat, přeci jen letos máme všichni před sebou daleko vyšší a důležitější cíl, ale přeci jen se jedná o závod Světového poháru a podle toho jsem se na něj připravoval. Chtěl jsem získat dobrý pocit pro další přípravu, protože každý takový výsledek je důležitý pro sebevědomí a chuť do tréninku. Přes zimu a v jarní části přípravy jsem hodně pracoval na ideálním posedu na časovkářském kole, mám teď to nejlepší vybavení doladěné do nejmenších detailů včetně helmy, kol, galusek atd. Před samotným závodem jsem byl tedy klidný a soustředil jsem se jen na samotný výkon. Závod byl opravdu těžký, vítr jízdu hodně ztěžoval, musel jsem si fakt „dávat”. Naštěstí hned po prvním ze čtyř kol mi Soňa hlásila, že výrazně získávám na své soupeře a to mi samozřejmě pomohlo. V cíli jsem toho měl opravdu „dost”, poslední kolo jsem jel víc než na 100%, ale to k časovce patří.„
Hned druhý den ráno čekal na Jiřího Ježka atraktivní silniční závod v historickém centru Říma. Trať plná zatáček a krátkých převýšení se Jirkovi hned zalíbila a na závod se těšil.
„Tenhle okruh úplně láká k aktivnímu závodění a takové tratě já mám rád. I když v poslední době po změnách v paralympijské cyklistice pro mě silniční závody prakticky ztratily význam, protože musím závodit proti soupeřům, kteří mají naprosto minimální hendikep, a já proti nim nemám prakticky šanci uspět, chtěl jsem alespoň dobře potrénovat a udělat trochu „show“.
Hned po startu Jirka tedy zkoušel pole roztrhat, což se mu brzy podařilo a závod hned od prvních kilometrů „bolel” každého. Celý závod odjel Jirka aktivně na čele, a i když věděl, že v cíli nebude mít šanci, „udělal” závod, vytvořil vedoucí skupinu a v cíli skončil na skvělém 4. místě. A právě čtvrté místo mu spolu s vítězstvím v časovce pohodlně stačilo na prozatímní celkové vedení Světového poháru.
„Je trochu smutné, když nastupujete do závodu s tím, že díky pravidlům téměř nemáte šanci vyhrát, ale na to se nevymlouvám. Během roku přeci závodím se zdravými profesionály, tak tohle zas taková změna není. Paralympijskou cyklistiku si představuji trochu jinak, ale pravidla jsou zatím daná a já s tím nic neudělám. Tak se aspoň snažím, aby mé „soupeře” silniční závody hodně bolely. Čtvrté místo ze závodu v centru Říma beru jako úspěch a společně s vítěznou časovkou mi zaručilo vedení ve Světovém poháru. Chtěl jsem tímhle závodním víkendem udělat radost všem, kteří mi fandí. Snad se mi to povedlo!”
Další závod Světového poháru ParaCycling hostí za tři týdny španělská Segovia. Do té doby se bude Jirka věnovat tréninku a závodům s domácí elitou.

Na Světovém poháru se ale neztratil ani další z našicvh jezdců, Jiří Bouška. Ten na sebe upozornil na velice náročném okruhu v těsné blízkosti Colossea v Římě. Záhy po startu se od pelotonu oddělila skupinka pěti lidí, ve které sice chběl, ale když náskok narostl do nebezpečné výše, pustil se s Michele Pitacolem do stíhací jízdy a tento náskok zlikvidovali. V závěrečném spurtu pak Jiří podlehl pouze svému kolegovi ze stíhací jízdy a umístil se tak v prvním díle Světového poháru na stříbrném postu. Nyní se bude soustředit na národní šampionát a následně na další díl světového poháru, který se koná za tři neděle v Segovii.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu