Seriál cyklistických závodů na brněnském Automotodromu

28.4.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-04-28T14:31:30 --> <p>Zájem o silniční cyklistiku zaznamenává v posledních letech dramatický nárůst. Lidé chtějí nejen sledovat skvělé výsledky českých a slovenských jezdců, ale chtějí se na silničce i sami svézt. Jenže závodních příležitostí je v Brně – někdejší baště československé cyklistiky – pomálu. Na rozdíl od závodů horských kol vyžadují totiž silniční závody z bezpečnostních důvodů přinejmenším částečnou uzavírku trati a to je dnes třeba v Brně prakticky nemožné. A tak zatímco třeba v Plzni mají tradiční pravidelné závody na místním okruhu zvaném Lopatárna, v Brně si o něčem podobném mohli příznivci silniční cyklistiky nechat až do loňska jen zdát.</p>

Tým okolo někdejší superhvězdy československé a české cyklistiky Jána Svorady se myšlenkou na vzkříšení silničářských závodů zaobíral už několik let. Nakonec došlo k dohodě s brněnským Automotodromem a díky vstřícnosti jeho vedení k motoristickým závodům na „Masecu” tak přibylo i cyklistické využití okruhu v podobě podvečerních závodů v rámci XCR Specialized Cup 2012.
V loňském „nultém” ročníku poháru se uskutečnily 2 závody, jejichž ohlas zaskočil i pořadatele. Na startu se vždy sešlo téměř 200 závodníků ve všech kategoriích, včetně profesionálů. Na trať se vydali nejen cyklisté a cyklistky z Česka, ale hned napoprvé i závodníci ze Slovenska, ale dokonce i z Austrálie a USA. Všichni si pochvalovali výhody, kterých si byli pořadatelé vědomi předem: snadná dostupnost, úžasná atmosféra místa, naprostá bezpečnost okruhu, profesionální zajištění. Došlo i k vytvoření historicky prvního oficiálního rekordu okruhu na kole, pořadatelé ale čekají, že čas Pavla Boudného bude letos jistě překonán. Závodů se zúčastnily jak profesionální týmy, pro které byly závody skvělým doplněním tréninku, tak i ryzí amatéři a hobby jezdci. Díky šíři vozovky 15 metrů nedošlo k žádným kolizím ani pádu. 

Proti loňsku dochází k několika změnám:
– Seriál se proti loňsku rozšířil na dvojnásobný počet závodů, a to na 4
– Závody jsou součástí oficiální termínovky svazu cyklistiky a odpadají tak jakékoliv (v poslední době mezi cyklistickou veřejností často diskutované) spory o možnosti či nemožnosti startu registrovaných závodníků
– Hlavním sponzorem je nově firma Specialized, na jejíchž kolech jezdí například Jaroslav Kulhavý, Roman Kreuziger, Michal Prokop a také Zdeněk Štybar a František Raboň z týmu Omega Pharma QuickStep. Dalším sponzorem je nealko pivo Birell.
– Mnohem zajímavější jsou letos i prémie, absolutní vítěz každého ze závodů získá rovných 10 000 Kč, tedy stejně jako na závodech Českého poháru 

Základní informace
XCR – Specialized Cup 2012 – seriál podvečerních silničních cyklistických závodů, vypsaný v kategorii žen a juniorek, juniorů, neregistrovaných a registrovaných mužů.
Termíny závodů:
čtvrtek 3. 5.
čtvrtek 17. 5.
středa 13. 6.
čtvrtek 12. 7.
Start vždy v 18.00 hod

 

Závody se konají na brněnském Automotodromu, jede se na 12 kol, každý kruh s délkou 5,403 kilometru má 76 metrů převýšení, nejdelší stoupání měří téměř kilometr a má sklon 7,5 %. Celková délka každého závodu 64,8 km, celkové převýšení 912 metrů. V loňských závodech uspěli: V květnu Jiří Hradil ze Zlína před profesionály Dlouhým a Kozubkem z PSK Whirpool, v zářijovém termínu pak Tomáš Vokrouhlík, Jan Kadúch a Lubomír Petruš. Základní rekord na jedno kolo ustanovil mezi cyklisty v předchozím ročníku Pavel Boudný z týmu Specialized časem 7:14,2. Jen pro srovnání – absolutní rekord drží J.D´Ambrosio v Renaultu F1 za 1:34,70, mezi motorkáři pak J.Lorenzo 1:56,670.
(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu