Fox odtajnil svůj projekt USD vidlice

10.2.2012
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2012-02-10T13:15:22 --> <p>Poté, co Manitou před lety oživil epizodu vidlic Dorado, svůj prototyp up-side-down modelu odtajnil i Fox.</p>

Letošní Fox 40 RC2 dostal nové stíráky, díky kterým by měl být chod ještě sametovější, bez zbytečného odporu. To je však něco, co se tohoto prototypu rozhodně netýká. Výhodou up-side-down vidlic je perfektní mazání a nízká neodpružená hmotnost. Vnitřní nohy se zespoda zasouvají do masivních vnějších, tedy vnitřní nohy mají výrazně nižší hmotnost a mohou aktivněji zpracovávat nerovnosti.
Byl to Gee Atherton, který jako první použil prototyp vidlice při závodě (US Open). V té době to už byla několikátá verze, kterou vývojový tým zkoušel. S výkonem kluzáků si dali více práce než s vymýšlením nového tlumiče. Používá tedy stejné nohy jako standardní Fox 40 s Kashimou, ale upnutí osy je jiné. Na fotce je sice standardní 20mm osa, ale z důvodů tuhosti uvažují i o jiných variantách. Tuhost v krutu je u USD vidlic je z důvodu absence můstku kamenem úrazu a spolu s vysokou hmotností důvod jejich odchodu ze scény.
Co se tlumiče a pružení týče, použili patronu FIT s RC2 a pružinou, ale jistě mají v plánu i hybridní řešení DRCV, kde asistuje pružině vzduch.
Kdy a zda se tato vidlice dostane do sériové výroby, zatím neví ani její tvůrci. Stále nejsou spokojení se svým výsledkem.

 

Také Marzocchi znovu obrací

Stejným směrem se po letech vydali i v italské centrále firmy Marzocchi. Snad nejslavnější up-side-down vidlice, Shiver DC, je momentálně ve vývoji a plánuje se i její sériová výroba. Datum není zatím známé, ale nejpravděpodobněji ji nalezneme v nabídce roku 2014. Je to snaha o vzkříšení značky, nebo už technologie postoupily tak daleko, aby USD vidlice mohla směle konkurovat těm současnému mainstreamu?

Petr Štuka

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu