Šela již tento víkend i pro krosová kola

4.5.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-05-03T11:36:27 --> <p>Třináctá komnta hradu Helfštýn byla otevřena, závod Auhtor Šela Marathon 2011 je zpřístupněn i pro krosová kola, pro něž je vytyčena speciální trasa. Jde o hsitoricky první počin v ČR, který bere v potaz, že krosová kola jsou nás nejprodávanějším typem jízdního kola vůbec.</p>

Ftogalerie k trase pro krosová kole je zde

“Není nad ježdění na biku v terénu, ale když máš málo času, ranní nebo večerní hodina na silničním kole je fajn. Ale protože je mi ideální svět naleštěných silniček a vyholených noh vzdálenější, silničku jsem prodal a na jaře 2010 koupil cyklokrosové kolo. S přibývajícími roky a kily se hodí lehčí převody vpředu (46–36) i vzadu (12–27), kombinuju pláště 28–622 na horší asfaltky s plášti 37–622, s kterými se dá jet i v lehkém terénu. Všude tady se dá jezdit i na horském kole, ale na rozdíl od celoodpruženého kola je můj cyklokrosák jednoduchý a nenáročný stroj. Pro toulání po zapomenutých okreskách, hladkých lesních cestách s občasným vjezdem do terénu úplně ideální.”Nová trasa CROSS měří 71 km s převýšením přes 1000 metrů a pojede z Lipníka nad Bečvou nejdříve severním okrajem Moravské brány do Oderských vrchů. Část trasy vede po cyklotrasách Po stopách využívání vodní a větrné energie. Liduprázdné Oderské vrchy nabídnou nádherné výhledy až do Beskyd, okolí nabízí nesčetné možnosti výletů, při kterých nikoho nepotkáte. Přeplněné cyklostezky v okolí měst a řek tu nenajdete…Druhá část trasy CROSS přivede poprvé závod do Hranic a Lázní Teplice nad Bečvou, které projedete okrajem lázeňské kolonády přes lávku a lázeňský park. Závěr trasy přivede jezdce přes zaniklou osadu Zimotín přes Valšovice, Maleník až na Helfštýn.

Trasa CROSS přináší i několik pořadatelských „špeků“ jako např. průjezd kamenolomem v Hrabůvce, který se premiérově otevře účastníkům pouze v den závodu. Díky této zkratce pořadatelé ušetřili několik kilometrů trasy a navíc se od horní části lomu otevřou nádherná „panoramata“. „Spojovací cesta do Lhotky je pro mnoho cyklistů neznámou, stejně jako cyklostezka do Olšovce. Sám jsem byl překvapen, jak pěkná zákoutí lze najít těsně za okrajem Hranic“, dodává Aleš Procházka.

Trasa CROSS není uzavřena pouze pro jezdce na krosových, cestovních kolech, ale je otevřena i jezdcům na horských kolech. Velká část cyklistické populace jezdí právě po bočních cestách, uvidíme, jak bude naše sportovní výzva úspěšná.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu