Vinokurov v exkluzivním rozhovoru pro Velo: Kreuziger může Giro klidně vyhrát

26.11.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-11-26T17:45:44 --> <p>V <a href="http://www.ivelo.cz/casopis/2010-12/obsah/">prosincovém vydání časopisu Velo</a>, které je v prodeji již od středy 24. listopadu, si můžete přečíst původní rozhovor s Alexandrem Vinokurovem, hlavní postavou stáje Astana, která na příští sezonu angažovala nejlepšího českého silničáře Romana Kreuzigera. Vinokurova jsme navštívili na začátku listopadu v Nice (žije v nedalekém Monaku), krátce po jeho návratu z Mexika, kde absolvoval kriterijní závod a dovolenou, a těsně před odletem do rodného Kazachstánu. Nabízíme úryvek z interview.</p>

Na kritériu v Mexiku, kde jste se potkali, proběhl první velký kontakt, že?
„Ano, sice jsme se potkávali už dřív, ale tady jsme spolu mluvili mnohem víc a otevřeněji. Měli jsme na sebe víc klidu.”

O čem se diskutovalo? Zajímal se, jaká je situace s licencí, jestli je příští sezona ohrožená?
„Mluvili jsme o budoucnosti, o týmu, ale cyklistika nebyla hlavním tématem, protože jsme hlavně chtěli zrelaxovat po sezoně. Byl tam se svojí sestrou, užívali si. Bohužel jsme nebyli ve stejném hotelu, i tak jsme se potkávali často, třeba na pláži. Roman se hodně zajímal o to, jak to v týmu funguje, na jakých kolech budeme jezdit.”

A na program, na závody, které ho v příští sezoně čekají, řeč nepřišla?
„Ne, já stejně o jeho závodním programu nebudu rozhodovat. Už teď je ovšem jisté, že Roman pojede svoje první Giro d’Italia, o zbytku roku bude ale rozhodovat Martinelli. Detaily se budou dojednávat na prvním týmovém soustředění v Montecatini na konci listopadu.”

Kreuziger svůj přestup oznámil v polovině září. Kdy ale došlo na první kontakt mezi vámi?
„Bavili jsme se už během Tour, i když vyjednávání bylo složité tím, že měl pořád platný kontrakt s Liquigasem. Byl nadšený myšlenkou odejít, jenže se musely vyřešit všechny náležitosti s opcí. Když byla možná dohoda mezi týmy, Roman se na konci srpna rozhodl.”

Byla větší vůle odchodu z jeho strany, nebo jste vy o něj tolik stál?
„Myslím, že to bylo u obou stejně. Pro nás je ideální, že je tak mladý a má velkou perspektivu. Pokud chtěl dál cyklisticky růst, musel změnit barvy. Myslím, že máme kvalitní tým pro Giro a Roman není o nic horší závodník než Nibali nebo Basso. Může tam něco předvést.”

Alexander Vinokurov

Vy už máte jistotu, že se na Giru neobjevíte? Nezkusíte stejnou kombinaci jako letos?
„Já pojedu jenom Tour, Giro nechám Romanovi, tam on bude hlavní údernou silou Astany. Pro mě to letos bylo dost náročné, je makačka jet oba závody na celkové pořadí. Možná v rámci přípravy by se dalo Giro absolvovat v klidu, ale já jsem cyklista, který nemůže jet takový závod jenom tréninkově.”

Je dobře, že Kreuzigerovým závodním vrcholem příští sezony bude právě italská tour?
„Jasně, musí ještě získávat zkušenosti.”

On je ještě nemá?
„Ne dostatek pro to, aby dokázal vyhrát Tour.”


Kompletní rozhovor najdete ve Velu 12/10, které je již v prodeji ve stáncích s tiskem

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu