Cyklisté mrzli v polariu

19.11.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-11-19T10:56:04 --> <p>Hradec Králové – Až minus sto sedm a třicet stupňů zažili na vlastní holou kůži cyklisté české profesionální stáje PSK Whirlpool-Author. V rámci svého týdenního prvního společného soustředění po skončení letošní závodní sezony totiž podstoupili také celotělovou kůru v kryokomoře.</p>

„Pro všechny z nás to byla první zkušenost s kryoterapií vůbec, takže jsme samozřejmě byli zvědaví a zpočátku se i tak trochu báli první reakce. Když nám obsluha řekla, jaká tam je skutečná kosa, člověk nevěděl, co to s ním hned udělá a jak poprvé reagovat,” prozradil kapitán týmu a úřadující mistr republiky v silniční cyklistice Petr Benčík.

Tým rozdělený do tří skupin postupně v královéhradeckém polariu oblékl čelenky, roušky, rukavice a v ponožkách a dřevákách jen v trenýrkách nastoupil na dvě minuty do komory, kde teploměr ukazoval oněch –137 °C. Výstup z komory tak připomínal scénu ze známé komedie Kokosy na sněhu, jen místo bobistů drkotali zuby právě cyklisté. „Fuj, to je kosa. Ještě nevím, jestli jsem neumrznul. Ale byla to pecka,” klepal se Stanislav Kozubek, ještě před tím než se šel s kolegy rozhýbat a zahřát v posilovně.

O přirozené teplo ale jezdci neměli během soustředění nouzi. Denně totiž trávili minimálně tři svižné hodiny v sedle horských kol. Výrazně omlazený tým, který se vůbec prvně společně potkal, tak detailně poznal desítky kilometrů cest v okolí Hradce Králové. „Kluci jsou na tom dobře. Jsem z nich mile překvapený. Když porovnám úroveň mladých dříve a teď, tak musím přiznat, že ti co přišli, jsou už mnohem dál. Je vidět, že tu chtějí být,” chválil mladé přírůstky v profesionální stáji trenér Otakar Fiala, který se svými svěřenci sám denně „švihal”.

Nejen tréninky na biku a návštěva polaria byla tento týden na programu setkání. Čas jezdci věnovali nejen dalším pohybovým a regeneračním aktivitám, ale také vzdělávání. „S naším partnerem z Nutrendu jsme připravili přednášku, jak se správně stravovat a dodržovat pitný režim, tedy proč, kdy a co je důležité jíst a pít a zejména jaký má strava vliv na výkon a trénink. Pokud kluci chtějí být profesionálové, musí ladit i další souvislé detaily,” podotkl šéf stáje Vladimír Vávra.

Tým PSK Whirlpool-Author pro příští sezonu výrazně omládl. Závodní sestavu bude zatím tvořit deset jezdců, z nichž jsou hned čtyři nováčci. Ekipu ale opět povede v trikotu úřadujícího mistra republiky novoborský rodák Petr Benčík.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu