Film Auto*Mat se stal nejlepším českým dokumentem desetiletí

9.11.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-11-09T11:09:04 --> <p>Cena byla udělena na základě diváckého hlasování na internetovém speciálu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava na webu České televize. Zde bylo možné od konce září až do festivalu sledovat a hodnotit desítku filmů, které v posledních deseti letech získali v Jihlavě Cenu diváků.</p>

Dokument Auto*Mat Martina Marečka má za sebou veleúspěšný první rok svého života a stále kráčí po červeném koberci dále. Krátce po svém vzniku v roce 2009 byl úspěšně promítán na festivalu v japonské Jamagatě a italském Turínu. V Itálii získal cenu studentské poroty za osobité zpracování dopravního tématu a v Japonsku zas vzbudil velký ohlas mezi místními diváky. Také byl nominován na cenu Silver Eye na podporu distribuce a propagace výjimečných snímků z Východní Evropy. Procestoval mnoho dalších zemí a festivalů, byl v Istanbulu, Buenos Aires nebo třeba Washingtonu a cestuje stále. V českých médiích byl zmíněn v několika v žebříčcích nejdůležitějších filmů roku 2009. Letos v zimě byl nominován na Cenu kritiků Českého lva v kategorii dokumentární film.
Auto*Mat následuje ve své úspěšnosti starší Marečkův film Zdroj z roku 2005, zobrazující negativní důsledky těžby ropy na životní prostředí, dodržování lidských práv a politickou situaci v Ázerbajdžánu. I ten má na kontě několik ocenění z celého světa, mj. hlavní cenu na filmovém festivalu Sun Child v arménském hlavním městě Jerevanu, tedy v oblasti, které se bezprostředně kriticky dotýká.
(tz)
(zdroj: Auto*Mat)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu