České medaile z mistrovství Evropy na dráze i v terénu

8.11.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-11-08T12:43:30 --> <p>Úspěšný víkend mají za sebou čeští dráhaři a cyklokrosaři. Na evropském šampionátu v polském Pruzskóvě se na stejném velodromu jako před půldruhým rokem, kde tehdy získali bronzové medaile na mistrovství světa, radovali tentokrát z evropského zlata Martin Bláha a Jiří Hochmann v závodě dvojic. Bronz přidal v keirinu Adam Ptáčník, zatímco z paralelně konaného cyklokrosového ME ve Frankfurtu nad Mohanem, kde se tradičně rozdělují medaile bez účasti elitních mužů, si odváží stříbro junior Jakub Skála.</p>

Únik v pravý čas
Závodníci pražské Dukly Bláha a Hochmann rozhodli o svém triumfu v poslední čtvrtině závodu, když ujeli favorizovaným Belgičanům De Ketelemu a Mertensovi o celý okruh, což byla zásluha aktivity Jiřího Hochmanna, jehož nástup zachytil jen ukrajinský jezdec. Do té doby Belgičané jasně vedli, celkově nasbírali 19 bodů, tedy o deset více než Češi, ale okruh ztráty už smazat nedokázali a museli se spokojit se stříbrem, když třetí skončili Ukrajinci. Další česká dvojice Kadlec-Kaňkovský obsadila v pro nás tradičně úspěšném madisonu osmé místo.

Výborně si vedla sprinterská skupina. V klasickém sprintu skončil Tomáš Bábek pátý, Denis Špička šestý a spolu s Martinem Feiferlíkem vybojovali sedmé místo v týmovém sprintu. Adam Ptáčník si pak dojel pro třetí místo v keirinu, když byl sice v úvodní jízdě diskvalifikován, opravnou však vyhrál a v semifinále skončil druhý. Ve finále pak nestačil jen na britskou dvojic Kenny – Crampton, ale odsunul na nemedailové příčky vynikající sprintery D´Almeidu a Pervise, členy stříbrného francouzského celku v týmovém sprintu.

ME

Blízko k medaili měla i Jarmila Machačová v nové olympijské disciplíně omniu. Ještě před poslední, šestou disciplínou držela třetí příčku, ale v závodě na 500 m s pevným startem zajela až 13. čas a celkově skončila šestá. Letošní mistr Evropy do 23 v tomto odvětví Jan Dostál se v polovině soutěže usadil na čtvrtém místě, ovšem druhý den se mu vůbec nedařilo a propadl se na desátou příčku.

Osamocený junior
O cyklokrosové medaile se bojovalo v německém Frankfurtu nad Mohanem a jestliže loni jsme z ME odjížděli s prázdnou, letos se o jediný cenný kov postaral junior Jakub Skála z týmu Budvar Tábor. Navzdory několika pádům se vždy dokázal propracovat do popředí a nakonec nestačil jen na Švýcara Larse Förstera, za nímž zaostal o pouhé čtyři sekundy.

ME v dráze 2010

Při neúčasti Kateřiny Nash zopakovala loňské páté místo mezi ženami Pavla Havlíková, když mistryní Evropy se stala již potřetí zkušená, loni druhá Nizozemka Daphny Van Den Brandová. Závod třiadvacítkářů překvapivě ovládl její krajan Lars Van Den Haar, nejlepší z našich skončil až 25. Lubomír Petruš.

(kh)
Foto: Cor Vos

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu