GT

3.8.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-08-07T16:56:10 --> <p>Ze sluncem zalitých Alp přinášíme další novinky o produktech na rok 2011, tentokrát bude řeč o značce GT.</p>

Značka GT se před započetím prací nad novou kolekcí zastavila, ohlídla se zpět, aby si uvědomila svou podstatu a tu pak proměnila v ty správné produkty pro ty pravé cyklisty. Aspoň tak nám to bylo řečeno. A je skutečně pravda, že v nové kolekci se to ohlížením zpět jen hemží. Ať je to retrodesign či návrat starých modelových řad. Co je však sympatičtější, že GT se nespokojilo s pouhou retrospektivou, ale posunulo design svých kol značný kus do budoucího času. Potřeby a tužby, především pak amerických bikerů, iniciovaly velkou vlnu zvětšování průměrů kol. Letošnímu osamělému bojovníkovi za 29 palců – Zaskarovi – tak příští rok přispěchají na pomoc dvě nové modelové řady postavené na velkých obručích. I v příštím roce nabídne GT karbon z vlastní zahrádky a jeho vlastnosti budou moci zákazníci využít u větší škály kol. Jeden z mnoha cílů, jež si značka do nového roku vytyčila, bylo odlehčení některých modelů. Dále se pak zapracovalo na zjednodušení celé nabídky za současného jasného definování cílové skupiny zákazníků pro každou modelovou řadu.

Gravity

MTB kolekce je nově rozdělena to tří řad. V té první – Gravity – se logicky jedná o kola určená pro jízdu z kopce dolů. Zde jako vykřičník stojí stále tak trochu exkluzivní karbonový sjezďák Fury. Jemu přibyl staro-nový freeridový kolega Ruckus nabízející 180 mm zdvihů. Třetí do party je novinka – Distortion. Bike pro všechny „agresivní” bikery, kteří se nechtějí topit ve velkém zadním zdvihu. Ten má hodnotu 112 mm, přední potom 140 mm. Drsnou partičku pak doplňují hardtaily La bomba a Ruckus HT.

All-mountain

Zde asi není potřeba vysvětlovat, jaké vlastnosti od kol zařazených do této skupiny můžeme očekávat. Základní pilíře tvoří staří známí Force, Sanction a Sensor. Ten stojí na pomezí s řadou Endurance a od příštího roku tak trochu přebírá úkoly letošního modelu Marathon, se kterým se v nové kolekci již nesetkáte. Sensor přišel o 20 mm zadního zdvihu (nově 100 mm) a dostal 29″ brášku. Hardtail Avalanche (především verze X) má vidlici s o něco vyšším zdvihem než letos a tak lépe naplňuje podstatu skupiny, do které ho GT zařadilo.

Endurance

Sem spadají kola, jež jsou mimo jiné také velice ochotná stoupat. Jak bylo napsáno výše, u GT již není místo pro model Marathon. Čeští maratónci možná zapláčou, GT se však rozhodlo z důvodu racionalizace portfolia tuto modelovou řadu oželet. Při touze po sportovním fullu tak můžete sáhnout po Sensoru a nebo zkusit zaexperimentovat s 29″ hardtailem, který je vlastně takový mezistupeň k fullu. Vybírat můžete ze Zaskara s novým karbonovým či hliníkovým rámem a nebo z popela vstanuvší série Karakoram, která „jede” kompletně na 29″ kolech. Příznivci 26″ hardtailů se mohou těšit na kompletně nový karbonový rám Zaskar Carbon. Trojici zástupců skupiny Endurance doplňuje Argressor, což je nejdostupnějších řada z celé MTB nabídky GT.

Všechny ostatní novinky a detaily o kolekci GT 2011 včetně podrobného testu čtyř novinek naleznete ve Velu 09/2010. S nimi pak i praktické zkušenosti s řadou dalších novinek pro rok 2011 – za všechny zmiňme Specialized, Trek, BMC, KTM, Shimano XTR atd.
Zářijové Velo vychází už 18. 8.

Jaroslav Novák
Foto: GT a Alle di Lullo

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu