Sáblíková ženy udolala i na silnici

28.6.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-06-28T01:29:23 --> <p>Martina Sáblíková je prostě stroj na medaile a opět ukázala, jaká je v ní síla. Fenomenální rychlobruslařka dokázala svůj motor hnát na plné obrátky i v silničním závodě žen s hromadným startem a na konto si připsala další prvenství. Letos je prostě královnou šampionátu ona, když získala všechny tři ženské tituly.</p>

Na ženy čekala pětice dvacetikilome­trových okruhů s cílem v moravském Kyjově. Sáblíková šlapala do plných už od začátku a ve druhém kole měla na hlavní pole společně s Martinou Růžičkovou už solidní náskok. „Ženské mistráky se obvykle jezdí zpočátku pěknou krokádou a rozhoduje se až hodně později, teď jsme jely už po prvním kole ve dvou a všechny jsme chtěly zaskočit,” vysvětlila záměr nakonec stříbrná Martina Růžičková.
Rychlým nástupem dvojice jedoucích Martin všechny překvapila. Ve stoupáních se uprchlé duo začalo také dělit. „S Martinou jsme střídaly, ale pak přišel moment, kdy jsem na kopci odskočila a ze sjezdu jsem nechtěla brzdit. Kdyby přišel defekt, mohlo by se mi to následně vymstít,” podotkla vítězná Sáblíková.
Kdo přitom viděl jízdu dvojnásobné olympijské vítězky z Vancouveru v kopci, nestačil se divit. „Jela neuvěřitelný převod. Právě na ten mě udolala. Zatímco já si ťapala své tempo, ona naložila. Její motor má neuvěřitelný výkon. Je to silná osobnost a prostě nelze nic jiného než před ní smeknout,” poklonila se konkurentce Růžičková.
Sáblíková do cíle za mohutného aplausu přijela suverénně téměř se čtyřminutovým náskokem na druhou Martinu Růžičkovou. Pro bronz si také osamoceně dojela Lada Kozlíková. Velké zklamání pak zažila Gabriela Slámová, která letos získala angažmá ve francouzské stáji Vienne Futuroscope. Slámová se trápila a cílovou pásku protnula mezi českými ženami na jedenáctém místě. „Před závodem jsem si věřila na dobré umístění. Bohužel se závod vyvíjel úplně jinak, než jsem očekávala a nakonec musím přiznat, že to pro mě bylo hodně velké trápení už od prvního kopce. Letošní rok jsem zcela změnila způsob tréninku a mám velké výkyvy. Dnes jsem prožila tu horší stránku cyklistiky. Jsem prvním rokem mezi ženami, tak věřím, že to pro mě bude poučení,” přiznala smutně Gabriela Slámová.
Mezi juniorkami pak titul vybojovala Karolína Kalašová z Kolína před Zuzanou Šmídovou a Juditou Lorencovou.
Juniorům kraloval také jezdec Scott Cycling teamu z Kolína Daniel Veselý, který se brzy rozhodl jít do sólového úniku, který s desetivteřinovým náskokem v cíli uhájil před dvojicí Michael Boroš a Petr Vakoč.

Výsledky

Ženy

1. Martina Sáblíková (Novis team) 3:03:08, 2. Martina Růžičková +3:48, 3. Lada Kozlíková (obě ASC Dukla Praha) +5:31, 4. Pavla Havlíková (KC Kooperativa) +5:51, 5. Pavlína Šolcová (GT Czech) +6:27.

Juniorky

1. Karolína Kalašová (Scott Cycling team Kolín) 2:29:30, 2. Zuzana Šmídová (TJ ZČE Cyklistika Plzeň) +8:19, 3. Judita Lorencová +8:21, 4. Lucie Müllerová (oba Kooperativa Jablonec) +8:22, 5. Dagmar Labáková (Dukla Praha) +16:08.

Junioři

1. Daniel Veselý (Scott Cycling team Kolín) 3:19:15, 2. Michael Boroš (Budvar Tábor), 3. Petr Vakoč (Dukla Praha) oba +0:10, 4. Tomáš Zechmeister, 5. Josef Černý (oba TJ Favorit Brno) oba +0:35.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu