Benčík vybojoval další mistrovský titul na silnici

28.6.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-06-28T01:22:47 --> <p>Petr Benčík se stal mistrem České republiky v silniční cyklistice. Novoborský rodák tak v moravském Kyjově vybojoval svůj druhý elitní titul a současně pátý v řadě pro svůj královéhradecký tým PSK Whirlpool-Author.</p>

„Byl to spravedlivý a těžký okruh, velkou roli sehrálo i počasí. Rozhodl závěr, ten kdo měl síly. Myslím, že do cíle přijelo to nejlepší, co mělo nohy. Samozřejmě se tím nechci vůbec nikoho dotknout. Třeba Franta Raboň je excelentní, Honza Bárta jel výborně. Rozhodně musím smeknout před Milanem Kadlecem. Ti kluci jeli výborně, ale chyběla jim podpora týmu. Byl to tak těžký závod, že závěr by o spurtu nebyl,” řekl v cíli vítězný Petr Benčík z PSK Whirlpool-Author.
Do závodu nastoupilo téměř sto padesát jezdců, kteří společně bojovali o tituly mistra České a Slovenské republiky. Boj cyklisté sváděli na dvacetikilometrovém kopcovitém okruhu, který museli zdolat devětkrát. Ostré tempo, sto osmdesát kilometrů a hotové „Palermo” způsobilo, že do cíle se nepodívalo přes sto závodníků. „Jel se šrot od začátku. Pořád se závodilo. Stále někdo nastupoval. Nepamatuji si, kdy se jelo tak ostře. To pak musí být na výsledkové listině vidět. Závod stála všechny strašně moc sil. Rozhodovala výkonnost a hrubá síla,” podotkl loňský šampión Martin Mareš, který tentokrát přijel pátý prakticky hned vedle svého mladšího kolegy bramborového Leopolda Königa.
Zatímco čelo jelo dlouho stále pohromadě, z hlavního pole lidé prostě odpadali. Rozhodující moment nastal až ve druhé části, kdy se dopředu vydala dvojice zkušených závodníků Milan Kadlec z Dukly Praha a Petr Benčík z PSK Whirlpool-Author. Lidé tak sledovali souboj takřka nestárnoucích „legend”. Zezadu je pak doskočili Benčíkovi stájoví kolegové Kozubek, Mareš a König, který bojoval s domácím a výborně jedoucím Janem Bártou, jež tlaku nakonec podlehl a dojel šestý. V závěrečném okruhu už jen spekulovala pětice, ve které byli právě čtyři zástupci královéhradecké stáje spolu s Milanem Kadlecem. „Milan předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů. Byl jsem s ním odjetý dvakrát, než se vytvořila ta finální skupina. Hodně jsme toho spolu odzávodili, trénujeme spolu, takže myslím, že máme lepší oči a cyklistiku lépe čteme. Máme stejné myšlení. Pamatuji si ze závodění s ním, že se stačilo podívat a nemuseli jsme mluvit. Milan ví, kde má být a letos má výbornou sezonu. Klobouk před ním dolů,” pochválil konkurenta Benčík, který na cílové rovince ve spurtu porazil svého kolegu Stanislava Kozubka. „Nedávno jsem řekl, že za poslední dva měsíce jsem v Čechách neskončil hůře jak čtvrtý a ne lépe než druhý, takže prokletí pokračuje,” mrknul pražský téměř dvoumetrový Stanislav Kozubek.
Právě Milan Kadlec si sám se ztrátou jednadvaceti vteřin přijel pro bronzovou „placku”. „To není neúspěch. Závod to byl zatraceně těžký. Byla prostě škoda, že jsem se narozdíl od kluků z Whirlpoolu musel spolehnout jen sám na sebe. Ze závodu, kde se od pásky pořád jelo zklamaný určitě nejsem,” dodal třetí muž letošního silničního mistrovství Milan Kadlec z Dukly Praha.

Výsledky:

1. Petr Benčík 4:47:37, 2. Stanislav Kozubek (oba PSK Whirlpool-Author) – stejný čas, 3. Milan Kadlec (ASC Dukla Praha) +0:21, 4. Leopold König, 5. Martin Mareš (oba PSK Whirlpool-Author) oba +039.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu