Singltrek pod Smrkem otevřely stovky cyklistů i významné osobnosti

14.5.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-05-14T10:34:58 --> <p>Slavnostní otevření přírodních stezek pro cyklisty na severní straně Jizerských hor přilákalo první květnový víkend tisícovku návštěvníků i významné osobnosti. Bohatý program v centru Lázní Libverda vyvrcholil společnou vyjížďkou významných osobností v čele s předsedou senátu České republiky Přemyslem Sobotkou.</p>

Slavnosti singltreku otevřely první sezonu provozu unikátního projektu přírodních stezek pod nejvyšší horou Jizerských hor. Projekt vzniklý ze spolupráce Lesů ČR, samosprávy a České mountainbikové asociace ČeMBA si klade za cíl oživení ekonomicky slabého regionu k přírodě citlivou formou turistického ruchu. Návštěvníci slavností si mohli vyzkoušet celou řadu aktivit a zajímavostí připravených v rozlehlém areálu lázní – bohatý program bavil děti, o cyklisty bylo postaráno výborným zázemím a vyjížďkami, odpočinek a zábava se odehrávaly na lázeňské kolonádě.

Program otvíračky začal už v páteční dopoledne. Zatímco místní starostové, krajský ředitel Lesů ČR Ing. Řičář a předseda ČeMBA Tomáš Kvasnička vysvětlovali novinářům důležitost projektu pro okrajový region, do Libverdy se začaly z okolí sjíždět třídy školáků k vyjížďce na singltrek a jedna skupina dorazila dokonce až z Polska. Po návratu je pro malé bajkery připraveno občerstvení i zábavné atrakce, což vytváří trochu problém. Děti nechtějí domů. V podvečer to dokonce vypadá na malou vzpouru. Školáci z Nového Města pod Smrkem vyžadují návrat domů po singltreku a přistavený autobus ignorují. Vše musí řešit až zvýšený hlas pana starosty Smutného.

Sobota je pak hlavním dnem, který patří bajkerům. Zázemí lázní, kde probíhá doprovodný program, je vynikající. Poskytuje dostatek prostoru pro spoustu atrakcí – počínaje Bajkovou školkou přes Skill centrum, lanové centrum až po technické zázemí seřízení a testování kol – nikde se nikdo netlačí, bajkeři se mísí s lázeňskými hosty, klidná a odpočinková atmosféra dýchající z lázní ovlivňuje vše kolem. Dýdžejové mají nádobíčko v altánku uprostřed kolonády a pohodovým mixem zpříjemňují den všem okolo. Návštěvníci podle chuti odjíždí na vyjížďku na singltrek. I když někdo přijížděl s obavou, že si nezajezdí kvůli davům, opak je pravdou. Na singlu vládne velká pohoda, nikde žádné zácpy ani fronty, skupinky bajkerů se zdraví a vyměňují zážitky.

Přichází sobotní druhá hodina a s ní vyvrcholení slavnostního otevření Singltreku pod Smrkem. Je jím symbolický křest horského kola Merida reprezentujícím nově otevřené zázemí pro cyklisty v informačním centru v Lázních Libverda. Tohoto čestného úkolu se zhostil předseda senátu České republiky Přemysl Sobotka. Zároveň se stal i prvním zákazníkem, když mu starosta Libverdy Jan Pospíšil a zástupce partnerské společnosti Merida Jan Skřička předali kolo k vyjížďce na singltreku. Z lázeňské kolonády tak odpoledne vyrazila na Singltrek pod Smrkem celá skupina významných osobností v čele s Přemyslem Sobotkou, následovaným statutární náměstkyní hejtmana Libereckého kraje Lidií Vajnerovou, europoslancem Edvardem Kožušníkem, starosty Pavlem Smutným, Danem Ramzerem, předsedou České mountainbikové asociace Tomášem Kvasničkou a hostitelem akce starostou Libverdy Janem Pospíšilem. A vyjížďka je plná zajímavostí. Předseda senátu ČR Přemysl Sobotka si oprašuje své cyklistické dovednosti – dlouhá léta kvůli pracovnímu vytížení na kole neseděl. Lidie Vajnerová si chtěla projet singltrek už při podzimním otvírání pro odbornou veřejnost, ale proti byla vichřice. Europoslanec Kožušník si natáčí vlastní video a starostové jsou na singltreku jako doma.

K večeru zbývá ještě vyhlásit výsledky Singltrek Rally. Rychlostní zkoušku k Hubertce nejrychleji proletěl místní Honza Telenský a nad jeho časem kroutí hlavou většina konkurentů. Smráká se, kolonáda se pomalu vylidňuje a návštěvníci se přesouvají do klubu Stodola, kde je čeká pořádná nakládačka punkrockových kapel. Den končí až ráno.

„První ročník Slavností singltreku se určitě povedl. Připravený program, počet návštěvníků i jejich spokojenost mě mile překvapily,“ stručně zhodnotil hostitel akce a starosta Libverdy Jan Pospíšil. „Ukazuje se, že singltrek opravdu umí přilákat návštěvníky a přinést jim pěkné zážitky. Jsem přesvědčený, že tento společný projekt bude pro náš region velkým přínosem,“ uzavřel starosta Pospíšil první Slavnosti Singltreku.

(ps) foto: Miloš Lubas, ČeMBA

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu