Giro ještě nezačalo a už má na kontě skandál

7.5.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-05-07T19:10:41 --> <p>S rozpaky odstartuje zítra v nizozemském Amsterdamu 93. ročník Giro d´Italia, druhého nejvýznamnějšího etapového závodu. Jezdci ještě ani nešlápli do pedálů a na světě je velká aféra. Jeden z hlavních favoritů závodu, loni na podiu v Římě třetí Franco Pellizotti, uvízl v systému biologických pasů a kvůli podezřelým krevním hodnotám poukazujícím na doping bude chybět. Absentovat tak budou všichni tři nejlepší z loňského ročníku, neboť vítěz Denis Menčov se letos soustředí jednoznačně na Tour de France a před rokem druhý Danilo Di Luca byl loni diskvalifikován pro doping.</p>

Franco Pellizotti

Kde se bude rozhodovat Giro

Cuneo (4. etapa, časovka družstev) 12. května

Není to sice nijak dlouhá časovka (32,5 km), ale týmy favoritů si tady nemohou dovolit zaváhat. Stoupavý profi l (od 320 do 537 m nad mořem) prověří jejich připravenost. 

Monte Terminillio (8. etapa, dojezd na kopci) 16. května

První horská koncovka ve výšce 1672 m ještě nemusí určit celkového vítěze, ale mnohé napoví. 

Monte Zoncolan (15. etapa, zabijácká stěna) 23. května

Brutální desetikilometrové stoupání (průměrný sklon 11,9 %, maximální 22 %!) se vrací do itineráře po třech letech. Den pro čistokrevné vrchaře. 

Plan de Corones (16. etapa, horská časovka) 25. května

Po dni volna hned na šotolinový fi nální výšlap v časovce do vrchu (12,9 km, převýšení 1086 m, max. sklon 24 %), jež předloni nadchla (o dva roky dříve kvůli sněhové kalamitě musel být dojezd na stejném místě zrušen). 

Peio Terme (17. etapa, dojezd na vrcholu) 26. května

Třetí do série, ale přece jen přijatelnější horské dostaveníčko. Parametry závěrečného kopce hrůzu nenahánějí, spíše lze očekávat větší skupinu. 

Aprica (19. etapa, horský maraton) 28. května

Dvoustovka se dvěma přejezdy Apriky (1173 m), výšlapem na Trivigno (838 m převýšení, 7,6 %) i kruté Mortirolo (prům. sklon 10,3 %) jako připomínka nedožitých 40. narozenin Marka Pantaniho (kromě toho dojíždí i jedna z etap v jeho rodném Cesenatiku) a relativně jednodušší závěr. 

Passo Tonale (20. etapa, královská etapa) 29. května

To nejlepší na konec. Dolomitská derniéra s průsmyky Forcola di Livigno (2315 m), střechou letošního ročníku Passo di Gavia (2618 m, 25 km, sklon 5,6 % průměrně, maximálně 14 %) a fi nálové Passo del Tonale (1883 m). Tady už zřejmě poznáme šampiona Giro d´Italia 2010. 

Verona (21. etapa, časovka) 30. května

Razítko pro vítěze nebo změna na poslední chvíli? Chronometr má sice jen 15 km, ale se stoupáním na Toricelle (známé z MS 1999 a 2004) může být zrádný. 

Italskou cyklistiku stíhá jedna těžká rána za druhou, a tak je alespoň pro tifosi pozitivní zprávou, že Pellizottiho narychlo nahradí v týmu Liquigas mladý Vincenzo Nibali, který měl původně startovat v závodě Kolem Kalifornie. V naší sázkové kanceláři, kde jsou čerstvě vypsány kurzy na Giro d´Italia mu věříme dokonce o něco více než jeho kolegovi Ivanu Bassovi, jenž patří rovněž k horkým kandidátům na celkový zisk maglia rosa, stejně jako vždy na velké etapové podniky výborně připravený Španěl Carlos Sastre, či Alexander Vinokurov, který si na Giru odbude v 36 letech premiéru. Favoritem číslo jedna je však úřadující mistr světa Cadel Evans, jemuž po nucené absenci Pellizottiho odpadl další významný soupeř. Australan stále čeká na triumf v Grand Tours a kdy jindy by měl uspět než nyní, kdy startovní pole je oproti Tour de France značně prořídlé a on má na jaře vynikající formu? Uvidíme, co na to jeho psychika, protože v podobné roli adepta na trofej číslo jedna byl už na Tour de France 2008 a nestačil na Sastreho. S číslem 1 Evans skutečně nastoupí, což značí ocenění pořadatelů jeho duhového trikotu, neboť naposledy absolvoval Giro před osmi lety (14.).

Sobotní prolog měl být jedním z hlavních sezonních cílů Františka Raboně (HTC-Columbia), který ovšem zatím marně hledá březnovou časovkářskou formu, jíž využil k deklasování soupeřů v závodě Kolem Murcie. Po sérii pádů na dubnovém Kolem Turecka si poranil koleno a následně namohl to druhé. Poslední start na Tour de Romandie, kde loni tak zářil (vítězný prolog a časovka družstev) tentokrát nevěstil nic optimistického před Girem, ale František je bojovník a v ulicích Amsterdamu na osmikilometrové trati může uspět, ačkoli na první letošní růžový trikot pomýšlejí hlavně Vinokurov, Raboňův kolega, Ital Pinotti, Brit Wiggins (Sky), jeho krajan Millar (Garmin), loňský vítěz závěrečné časovky na Giru, Litevec Konovalovas (Cervélo), Evans či časovkářský specialista Švéd Larsson (Saxo Bank).

(kh) Foto: Cor Vos a RCS Sport


  • Startovní listinu a podrobný rozpis etap s profily najdete na www.giroditalia.it
  • Rozpis přímých přenosů z Giro d´Italia na satelitní stanici Eurosport

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu