Dámská jízda po Kapverdských ostrovech už ve středu na festivalu Neznámá země

20.4.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-04-20T12:04:57 --> <p><strong>Už po čtrnácté se od 20. do 30. dubna můžete rozjet do města cestovatelů na výstavy, projekce, besedy scelou řadou zajímavých osobností. Sdružení pro cestopisnou dokumentaci Camera Incognita za podporystatutárního města Zlína zde pořádá festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá Země 2010. Ikdyž letos bude cykloturistika zastoupena pouze jednou projekcí, tentokrát se o poznávání méně známýchKapverdských ostrovů dozvíte od šéfredaktorky Cykloturistiky, Slávky Chrpové, program festivalu bude jinakvelmi pestrý:</strong></p>

úterý 20. dubna
Alternativa – kulturní institut ve 12 hodin
Tisková konference – slavnostní zahájení festivalu Neznámá Země 2010

úterý 20. dubna
Alternativa – kulturní institut v 18 hodin
Dan Přibáň – Expedice TransTrabant (Z Prahy až do Kapského Města)
Trasa české expedice vedla ve stopách Františka Vladimíra Foita a Jiřího Bauma, prvních Čechů, kteří v roce 1931 automobilem dojeli z Čech do Kapského Města. Dva žluté trabanty urazily neuvěřitelných 20 000 kilometrů. O autentické zážitky se s vámi přijede podělit „otec” expedice Dan Přibáň.

Café R 21 – střecha Baťova mrakodrapu
začátek ve 20.30 hodin
Alexandra Hubáčková: Sedící Býk, Geronimo, Vinnetou a my
Beseda se skutečnou odbornicí o indiánech Severní Ameriky. Součástí večera bude promítání fotografií z indiánských rezervací a křest knihy indiánské autorky Leslie Marmon Silkové Obřad, kterou Alexandra Hubáčková přeložila.

středa 21. dubna
Alternativa – kulturní institut v 18 hodin
Slávka Chrpová – Kapverdy: dámská jízda po Šťastných ostrovech

Cestovatelky šéfredaktorka časopisu Cykloturistika Slávka Chrpová a Renáta Lorišová se vydaly na kole prozkoumat čtyři z devíti osídlených ostrovů, kterým se také přezdívá Šťastné. Vyprahlé Saõ Vicente, zelené Santo Antão, vulkanické Fogo a nejafričtější Santiago.

Café R 21 – střecha Baťova mrakodrapu
začátek ve 20.30 hodin
Svatava Nováčková – Etiopie očima evropské babičky
Beseda se zlínskou humanitární dobrovolnicí, která bydlela a pracovala v sirotčinci na předměstí Addis Abeby. Jak hledala sílu k návratu pomáhat HIV pozitivním sirotkům? Emotivní zkušenosti, které z paměti nikdy nevymažete.

Čtvrtek 22. dubna
Alternativa – kulturní institut v 18 hodin
Rudolf Švaříček – Past na rovníku
Cesta kolem světa dvojice Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund měla dvě části.
První cesta je perfektně zpracovaná a zhodnocená, AFRIKA i AMERIKA se perem a kamerou H+Z vepsaly do dějin. Druhá cesta do Asie je zdokumentována jen do své poloviny, v Indonésii je práce H+Z násilně přetržena. Po Indonésii už Hanzelka a Zikmund nikdy na žádném cestopise společně nepracovali. Beseda s cestovatelem, znalcem Indonésie a duchovním otcem vydání knihy nejen o ní… Přijde diskutovat i Miroslav Zikmund?

Čtvrtek 22. dubna
Café R 21 – střecha Baťova mrakodrapu
začátek ve 20.30 hodin
Vzpomínka na cestovatele Jiřího Hanzelku a vyhlášení držitele festivalové ceny Kantuta pro rok 2010
Jiří Hanzelka by se v letošním roce dožil devadesáti let, přijďte na chvíli zavzpomínat a originálně pozdravit cestovatelskou legendu.

pondělí 26. dubna
Alternativa – kulturní institut v 18 hodin
Tomáš Ryška – Akha: svět bílého boha
Domorodý horský národ Akha žijící na území zlatého trojúhelníku se absurdně stává obětí rozvojových programů západních civilizací. Tomáš zároveň představí svoji knihu Svět bílého boha.

úterý 27. dubna
Alternativa – kulturní institut v 18 hodin
Miroslav Náplava – Banát: svět mizejících vesnic českých krajanů v Rumunsku
Možná jste někdy snili o tom, jaké to bylo žít kdysi, když život plynul jinak než nyní. Ale jak dlouho se ještě budeme moci vracet v čase o pár desítek let zpátky, do časů našich babiček či prababiček? Besedovat přijdou i dva vzácní hosté, etnograf dr. Karel Pavlištík, šéfredaktor Kulturních novin a hudební publicista Jiří Plocek.

 

Café R 21 – střecha Baťova mrakodrapu
začátek ve 20.30 hodin
Eva Palátová – Západní Austrálie: Se šnorchlem do australské pouště
Rok a půl života, práce, studia a cest do rudého nitra kontinentu. Kde jinde originálně vydělat na dva roky prázdnin než v zemi zlatých dolů?

středa 28. dubna
Baťův mrakodrap – expozice 2. etáže, třída T. Bati 21, Zlín v 18 hodin
Jan Tutoky – Terénním kamionem kolem Islandu
O jednom splněném snu a cestách, které projedete jenom s terénním vozem. Jaké výhody nabízí speciálně upravený MAN, který dostal poetický název Manka. Od 13 do 17 hodin si budete moci navíc Manku prohlédnout na parkovišti před Velkým kinem!

čtvrtek 29. dubna
Alternativa – kulturní institut v 18 hodin
Steve Lichtag – Poslední lovci velryb
Filmová premiéra dokumentu a beseda se slavným režisérem, potápěčem. Lamalera leží na skalnatém pobřeží nedaleko činné sopky Ale ile v jižní části ostrova Lembata (Lomblen) daleko na východě Malých Sund v souostroví Alor. Je to poslední místo na světě, kde se loví velryby pomocí malých dřevěných člunů a bambusových harpun.

VÝSTAVY
Alternativa – kulturní institut od 12. 4. do 1. 5.
Výstava fotografií Lenky Klicperové – Ženy z Bunyakiri (KONGO)
Jak vypadá realita válečné zóny na východě Konga, o které má málokdo v Evropě potuchy? Na východě Demokratické republiky Kongo bylo znásilněno na 200 000 žen. Za násilnostmi na východě Konga stojí boj o nerostné bohatství.

OC Centro Zlín – Malenovice od 20. dubna do 10. května
Expedice TransTrabant (Dvěma trabanty z Prahy až do Kapského Města)
Výstava velkoplošných fotografií z expedice, projekce ukázek z připravovaného dokumentu a především jeden z expedičních vozů přímo v galerii Centro! K tomu soutěž o knihy z produkce nakladatelství JOTA a DVD.
Další informace naleznete na www.neznamazeme.cz.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu