20. ročník Českého poháru XC odstartoval v Teplicích

19.4.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-04-19T09:04:01 --> <p>Již 20. ročník nejvyšší domácí cross country série odstartoval 17. dubna v Teplicích. Na první závod českého poháru vyšlo počasí téměř dokonale, jasno a teploty kolem 15°C. Ve vzduchu možná někdo pocítil sopečný prach z islandské sopky či státní smutek po tragédi polského vládního letadla ani jedno však nezabránilo bikerům bojovat na trati o co nejlepší umístění. Letos, stejně jako loni, se jelo v lázeňském centru Teplic a ani trať nedoznala větších změn.</p>

V žácích suverénně vyhrál Jan Rajchart (Author Team Stupno) a samozřejmě se díky tomu stal vedoucím závodníkem průběžného pořadí poháru. Druhý dojel Lukáš Kobes (Veloclub Kolín) a třetí Ondřej Dudek (SK BP Lumen Úpice). V konkurenci dvanácti žákyň zaostala druhá Denisa Bartizalová (Veloclub Kolín) jen o 4 vteřiny za vítěznou Danielou Březinovou (Scott Cycling Team Kolín). Třetí proťala cílovou pásku Barbora Průdková (Bike 2000).

V početné konkurenci kadetů prokázal své kvality Martin Stošek (Česká spořitelna Specialized SG Vimperk) a dojel si pro vítězství s náskokem více než jedné minuty. Na stupně vítězů vystoupali ještě druhý Daniel Lukeš (Author Team Stupno) a třetí Luděk Šeller (Česká spořitelna Specialized SG Vimperk). Kadetky dokončili v tomto pořadí, prví Barbora Machulková (4EVER Cyklobulis Bystřice p.), druhá Markéta Drahovzalová (Bike club Kutná Hora) a třetí Nikola Hlubinková (Moravec Merida Czech MTB team).

Čtyři kola byla vypsána pro kategorii muži open, na jejímž startu byli k vidění například Marek Nebesář či Ondřej Zelený. Loňský suverén František Žilák (Ghost – mojekolo.cz) stylem start-cíl ukázal, že i letos je na sezonu perfektně připraven. Dramatickou podívanou přinesl souboj o druhé místo. Tím šťastnějším byl nakonec Ondřej Zelený (Rubena Birell Specialized), který o dvě desetiny porazil Václava Strnada (Pells Team). I „mastery” vyhrál loňský vítěz kategorie Petr Sulzbacher (Giant Pítrs bike) a to o téměř dvě minuty před Pavlem Bartoněm (KC Hark Brno). Třetí projel cílovou branou Petr Matula (Pell’s Hard Bikers).

Tradičně ostré závodění je k vidění v juniorech. Téměř 50 mladých vlčáků si to rozdalo v 6 kolech. V úvodu závodu byla na čele dvojice týmových kolegů Tomáš Paprstka a Daniel Veselý (Scott Cycling Team Kolín). Třetí jezdil Vojtěch Nipl (TJ Stadion Louny). S přibývajícími koly si Tomáš Paprstka budoval náskok až na konečnou hodnotu 84 sekund před Danielem Veselým. Třetí místo se zdálo býti jasné, o to větší překvapení pro všechny byl souboj na cílové rovince. Michael Boroš (Cyklo team Budvar Tábor) doslova v posledních metrech závodu přespurtoval Vojtěcha Nipla. Pohled na jeho prázdné zadní kolo ukázal, kde byl problém.

Juniorky vyhrála „prvoročanda” Zuzana Pirzkallová (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou), která byla v zimě k vidění i na cyklokrosových závodech a dokonce i na SP. Scott Cycling Team Kolín zásluhou druhé Karolíny Kalašové měl zastoupení na stupních vítězů i v této kategorii. Třetí dojela Slovenka Natália Šimorová (ŽP Šport a.s.). V závodu žen, vypsaném na 6 kol, se na čele pohybovaly v těsném kontaktu jezdící Janka Števková (CK EPIC Dohňany) a Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou). Ve 4. kole slovenská jednička Pavle poodskočila a zaslouženě zvítězila. Pavla Havlíková tedy dokončila na druhé pozici a třetí místo patří Pavlíně Šulcové z formace GT Czech Team. Po závodě Janka Števková na otázku, jakou měla zimní přípravu, odpověděla: „Já mám velmi dobrou přípravu, byla jsem skoro 3 měsíce v teple v Turecku a na Kypru, kde jsem si dala přípravné závody, takže jsem spokojená s přípravou. Neměla jsem žádné výrazné zdravotní problémy a mám naježděno mnoho kvalitních kilometrů.” Zároveň dodala, že Teplice pro ni byly dobré rozjetí před slovenským pohárem, který se jede již následující den.

Letos poprvé se jela samostatně kategorie U23. Porci sedmi kol nejlépe zvládl Tomáš Pešek (Scott Cycling Team Kolín), který až v posledním kole předjel do té doby na čele jezdícího Ondřeje Cinka (Merida Biking team). Matěj nepustil, nová posila Merida Biking teamu, dojel třetí. „Eliťáci” měli závod vypsaný na celkem 8 kol. Od začátku se na čele pohybovala silná trojice ve složení Jaroslav Kulhavý (Rubena Birell Specialized), Jan Škarnitzl (dimp Giant Cycling team) a Christoph Soukup (Merida Biking team). O vítězi se rozhodovalo až v posledním kole a v tomhle pořadí si také stoupli na stupně vítězů. Jarda Kulhavý po závodě řekl: „Kluci mi tady trošku zkazili den, jelo se fakt rychle, vůbec se mi nejelo dobře dneska, takže bylo to hodně těžký, ale postupem závodu jsem se do toho dostával a byl jsem na tom líp a líp, takže jsem si říkal, že to zkusim nechat na poslední kolo, pohlídat si to na těch panelech, kde jsem byl špatnej a to se mi povedlo a tady ke konci už jsem to podržel.”

Další závod českého poháru se jede 15.května v Kutné Hoře, již příští víkend ale začíná světový pohár, kde nebude chybět ani české zastoupení. Závod v anglickém Yorkshire Dalby Forest nám tak dá odpověď, jak že si naši povedou ve světové konkurenci.

(tot)


Výsledky

  • Muži
    1. Jaroslav Kulhavý (Rubena Birell Specialized) 1:34:03 hod, 2. Jan Škarnitzl (dimp Giant) +0:02 min, 3. Christoph Soukup (AUT, Merida Biking) +0:18, 4. Matouš Ulman (S&H Superior) +2:37, 5. Tomáš Vokrouhlík (Factor Bike Teplice) +3:07, 6. Milan Spěšný (S&H Superior) +3:33, 7. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) +3:56, 8. Filip Eberl (Scott Cycling Kolín) +5:02, 9. Jiří Novák (Česká spořitelna Specialized) +5:20, 10. Michal Kaněra (AxitDoldy) +6:01(kompletní výsledky zde)
  • Ženy
    1.
     Janka Števková (CK Epic Dohňany) 1:29:11, 2. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) +1:18, 3. Pavlína Šulcová (GT Czech) +5:10, 4. Martina Němcová (Pell’s Hard Bikers) +6:39, 5. Barbora Manďáková Radová (Cyklotrenink.com) +8:03 (kompletní výsledky zde)
  • U23
    1.
     PEŠEK Tomáš (Scott Cycling Team Kolín) 01:27:43.7, 2.CINK Ondřej –00:51.4, 3. NEPUSTIL Matěj (oba Merida Biking team) –01:18.7, (další výsledky zde)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu