Pánové Body & Geometry navštívili Českou republiku

15.4.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-04-15T08:46:04 --> <p>Duchovní otcové cyklistické ergonomie, spojení se značkou Specialized navštívili Prahu, aby zde dvacítce pozvaných odprezentovali novinky své práce. Ve své prezentaci již měli zařazeny ani ne týden staré fotografie vítěze Paříž – Roubaix Fabiana Cancellary, který od té doby co tým Saxo Bank jezdí na Specializedech, také využívá konstrukčních výhod Body Geometry.</p>

Pánové se samozřejmě nejmenují ani Body, ani Doyle, ani Geometry, jsou to lékaři a jmenují se Andy Pruit a Roger Minkow. Kdo se jen trochu vyzná v cyklistickém vybavení, ten ví, co to Body Geometry je. Jsou to produkty konstruované na základě lékařských výzkumů a testů, produkty, které snižují únavu, zvyšují pohodlí a eliminují úrazy a zdravotní poškození vzniklé jízdou na kole.

Velmi zajímavé bylo sledovat na animacích i na skutečných fotografiích, jak se změna posedu projevuje na výkonnosti. Minkow s Pruitem posunují kufr na botě více dopředu, čímž zvýší úhlový pohyb v kotníku a tím lépe využijí sílu lýtka. Vložkami v tretrách vyosují chodidlo a tím zajišťují přímý pohyb kolene při šlapání a díky tvaru sedla umožní přirozenější tvar bederní části páteře při jízdě na kole. Demonstrace byla dokonalá – sedněte si na židli tak, jako sedíte na kole, s ohnutými zády ze židle nevstanete, ale když se napřímíte, vstanete v pohodě, což znamená, že síla stehen je efektivněji využita. Sedlo Body Geometry umožní větší naklonění pánve, tedy menší ohyb v bedrech a hlubší úchop řídítek, lepší aerodynamiku, efektivnější využití svalů. Výsledkem je možná i vyšší výkonnost. „Všichni nastavují posedy podle staré italské cyklistické bible, která sice vychází ze zkušeností, ale nikoliv z výsledků výzkumů. Podle takové bible jel i Bjaerne Rijs, ale přesvědčili jsme jej.“ Říká Andy Pruit, který se této problematice věnuje už od roku 1997, kdy poprvé publikoval na stránkách časopisu Bicycling. Na otázku, proč své výzkumy spojil on i jeho kolega Minkow se značkou Specialized, odpovídá jednoznačně „Protože ve Specialized nám naslouchají“.

(mr)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu