Raboň i Kreuziger pykali za chyby

31.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-31T11:42:20 --> <p>O uplynulém víkendu naši dva jediní zástupci v silničářské elitní lize Pro Tour zápolili na dvou frontách, František Raboň obhajoval druhou pozici v tříetapovém závodě Critérium International ve Francii, kde dokonce nesl startovní číslo jedna poté, co loňský vítěz Voigt (2. Raboň) chyběl, Roman Kreuziger usiloval o další popřední umístění v etapách Kolem Katalánska. Posledně jmenovanému se dařilo výrazně lépe, ale oba doplatili na chyby různého rázu, v Raboňově případě spíše týmového mechanika.</p>

Raboň může hovořit o neobvyklém deja vu. Stejně jako loni po vítězné časovce v etapovém závodě prožil po třech týdnech chronometr, v němž obsadil úplně poslední místo! Loni to bylo po triumfu v prologu Kolem Romandie, když následně Kolem Katalánska po defektu po 200 metrech 3,6 km dlouhé časovky musel měnit časovkářský speciál za běžné kolo, ztratil více než minutu na vítězného Hushovda a skončil 163. jako úplně poslední jezdec výsledkové listiny. Letos na začátku března suverénně ovládl jízdu na čas v etapách Kolem Murcie, aby byl nyní o víkendu v závěrečné časovce Mezinárodního kriteria na Korzice klasifikován opět poslední, na 113. místě se ztrátou 2:47 min (první Skot Millar, celkovým vítězem domácí Fedrigo). Důvodem byl pád hned při sjezdu ze startovní rampy. Skočil řetěz na malém převodníku připraveném do kopce, který na něj čekal na 7,7km dlouhé trati. František si poranil prst, ztratil dost času a jeho motivace samozřejmě byla fuč. Navíc kvůli krátké trati chronometru se nevešel do časového limitu, a proto v konečné klasifikaci, kde už se ale propadl po sobotní horské etapě na 85. místo (-21 minut), nefiguruje. Je to škoda, protože minimálně v časovce měl velké ambice, loni tady obsadil třetí místo. „Snad si to vynahradím při prologu Giro d´Italia,” sdělil Franta již s nadhledem v sms. Ještě předtím ho čeká jednorázový závod v Kolíně nad Rýnem a etapové podniky Kolem Turecka a Tour de Romandie.

Mnohem spokojenější mohl být po osmé příčce celkového pořadí na Kolem Katalánska Roman Kreuziger, ale vyčítal si dvě zaváhání, které jej připravila o lepší umístění. Po 17. příčce v úvodní časovce měly rozhodnout kopcovité etapy, kterých bylo požehnaně. Hned v té třetí v pořadí ujeli domácí Javier Tondo (Cervélo) a Joaquin Rodriguez (Kaťuša), prvně jmenovaný etapu vyhrál, druhý se oblékl do trikotu lídra závodu , který už do konce nepustil. Roman sám sebe pokáral za taktickou chybu, kdy zaváhal při nástupu dvojice a přestože se oba Španělé skvěle ukázali již na Paříž-Nice, nepovažoval jejich akci za nebezpečnou. Druhý den mohl vše napravit, také včas naskočil 25 km před cílem do úniku s nadějným mladíčkem, Estoncem Reinem Taaramae (Cofidis) a zkušeným Jensem Voigtem (Saxo Bank). Ve sjezdu ale chytil díru, ztrátu stovky metrů už nesmazal a peloton ho pohltil. Přišel tak o půlminutový náskok, s nímž dvojice s vítězným veteránem Voigtem přijela do cíle. Kreuziger ale sympaticky nesložil zbraně a v předposledním sobotním dějství se ještě pokusil o atak. Připojil se k němu však průběžně druhý v pořadí Tondo, což znamenalo, že favorité tak nebezpečnou dvojici ujet nenechali.

Konečné osmé místo je po čtvrté příčce z Paříž-Nice přesto potvrzením dobré formy a určitě důvodem ke spokojenosti, ačkoli český cyklista zůstává sebekritický: „Kondičně jsem byl na tom líp než na Paříž-Nice, ale udělal jsem chyby a někdy mi chyběla i trocha štěstí,” komentoval na svých webových stránkách. Nyní se během dvoutýdenního vysokohorského soustředění na Tenerife, kam odletěl už v pondělí ráno, bude připravovat na dubnové klasiky v Ardenách. „Věřím, že mi aspoň jedna vyjde a budu hodně vidět,” dodal.

(kh)
Foto: Cor Vos

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu