Freire opět všechny přelstil

22.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-22T15:22:35 --> <p>Potřetí v kariéře, po vítězstvích v letech 2004 a 2007, ovládl 34letý Španěl Oscar Freire první z monumentálních jarních klasik – závod Milán-San Remo, který je s 298 km nejdelším jednorázovým podnikem sezony a zařadil se hned za rekordmany „Primavery", sedminásobného vítěze Eddyho Merckxe, Constante Girardenga (6×), Bartaliho a Zabela (oba 4×), po bok dalších trojnásobným premiantů Coppiho a R. De Valemincka.</p>

Jak to snad umí jen, si Oscar v závěru poradil zcela sám se sprinterskými specialisty a vynořil se v pravou chvíli přesně tam, kde měl být. Jeho akceleraci v posledních desítkách metrů nestačil Boonen (2.), Petacchi (3.), který ve spurtu zaváhal a dojížděl menší díru, což se mu stalo osudným, ani Bennati, jenž měl v závěrečných kilometrech největší podporu své stáje Liquigas.

Obhájce vítězství Mark Cavendish (HTC Columbia) podle očekávání do boje o přední příčky nezasáhl. Kromě absence formy mu chybělo i štěstí, prožil vyloženě den blbec. Už na úpatí průsmyku La Turchino v polovině závodu měl defekt, když ztrátu dojel, před tunelem došlo k pádu v pelotonu, což ho opět zbrzdilo a trvalo dalších několik kilometrů, než se vrátil do hlavního pole. Ve sjezdu z kopce La Manie spadl (na zemi se spolu s ním ocitli i Petacchi a Boasson Hagen) a když s pomocí týmu konečně opět dorazil do balíku, v rozhodujícím stoupání na Cipressu nestačil a odpadl (v cíli klasifikován na 89. místě se ztzrátou 6:12 min.).

Po tomto kopci zůstala na špici 20 km před cílem jen třicítka závodníků, mezi nimi favorité Boonen, Petacchi, Pozzato, Gilbert, Freire či Hushovd. V závěrečném stoupání na Poggio se pokusil o atak Rogers (HTC-Columbia), ale jeho akce měla jen krátkého trvání, tempo pro Paoliniho diktoval Garzelli (Acqua e Sapone) a až těsně pod vrcholem vzali osud do svých rukou Gilbert (Omega Pharma-Lotto) a Pozzato (Kaťuša), kteří se nemohli spoléhat na závěrečný spurt. Ve sjezdu z Poggia ještě odvážně zariskoval Nibali a když neuspěl ani jeho další pokus v ulicích města, bylo jasné, že jeho tým Liquigas zbývá plán „B” – sprinterský závěr Bennatiho, jemuž v první části závodu a především na Cipresse pomáhal i Roman Kreuziger, než ve sjezdu zůstal zpět a dojel do cíle se ztrátou 3:13 na 86. místě.

Bennati měl spurt dokonale rozjetý od Švýcara Osse, ale rychlostně nestačil. Jako z praku vystřelil Oscar Freire a marně ho stíhal Boonen, který při osmé účasti v závodě dosáhl svého nejlepšího umístění.

Roman Kreuziger během své premiéry v sedmihodinovém závodě, jehož prvních 150 km propršelo, zápasil s nachlazením, ale nijak by to nemělo poznamenat jeho výkon v sedmidenním závodě Kolem Katalánska, který zahájí dnes prologem na 3,6 km v Lloret de Mar. Český cyklista, který se bude o roli kapitána týmu dělit s Bassem, se utká mimo jiné s bratry Schleckovými, Sastrem, Menčovem či L.L. Sanchezem.

(kh)
Foto: Cor Vos


Výsledky 101. ročníku Milán-San Remo (20. 3. 2010)

1. Oscar Freire (Šp.) 6:57:28 h. (42,829 km/h), 2. Boonen (Bel.), 3. Petacchi, 4. Modolo, 5. Bennati (vš. It), 6. Hushovd (Nor.), 7. Ginnani (It.), 8. Iglinskij (Kaz.), 9. Gilbert (Bel.), 10. Paolini (It.), všichni v čase vítěze,… 86. Kreuziger (ČR) –3:13.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu