Milán-San Remo: Obhájce prvenství nepatří mezi favority

19.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-19T13:29:18 --> <p>S nadváhou, nedostatkem závodních kilometrů a letos bez vítězství, ovšem přesto s číslem jedna nastoupí do sobotní klasiky Milán-San Remo její loňský vítěz Mark Cavendish. Jeho tým HTC-Columbia mu stále věří a nenominoval vůbec jiné sprinterské eso Andrého Greipela, který ovšem v posledních týdnech také nijak nezářil. Pokud by Cavendish přece jen triumf obhájil, byla by to jistě ještě větší senzace než před rokem, když uspěl hned při své premiéře v téměř tři stovky kilometrů dlouhém závodě ze severoitalské metropole na Riviéru.</p>

Americké sestavě nezbývá ani nic jiného, než vsadit na loni v hromadných dojezdech prakticky neporazitelného Brita, jehož v úvodu letošní sezony přibrzdily nepříjemné potíže s chrupem, v únoru se dokonce podrobil menší operaci zubů, což znamenalo zásah do přípravy zásadnějšího rázu, než se původně zdálo. Při nedávno skončených etapách Tirreno-Adriatico se jindy suverénní sprinter vůbec nedostal do spurtu, v poslední etapě navíc spadl, zatímco Tom Boonen získal ve své bohaté kariéře vůbec první vítězství na italské půdě (2. etapa) a jde na start „Primavery” v roli největšího adepta na prvenství. Rivalů do spurtu má však dost (Bennati, Petacchi, Farrar, Freire, Hushovd), hodně silný se jeví v posledních dnech také mladý Nor Boasson Hagen (ovládl závěrečnou etapu Tirreno-Adriatico), který dokáže přejet kopec a je velmi rychlý. Na překvapivý atak v závěru a vypálení rybníku sprinterům bude znovu myslet Cancellara (vítěz z roku 2008), ale třeba i Gasparotto, Gilbert, Pozzato, Iglinskij, Garzelli (čerstvý vítěz Tirreno-Adriatico) a řada dalších.

Nelehkou situaci své stáje HTC-Columbia komentoval po prvenství Kolem Murcie i František Raboň a pozastavoval se nad tím, proč by nemohlo dát vedení přednost Greipelovi. „André je na tom teď určitě lépe než Mark,” míní. „Pokud tohle naši direktoři ignorují, nedělá to pak v týmu dobrotu. Ale kdyby Greipel vyhrál tři etapy na Paříž-Nice, což se nestalo, a Cavendish na Tirreno-Adriatico zajel tak, jak zajel, asi by měli jednodušší rozhodování.”

Vsadit na jedinou kartu museli také šéfové stáje Cervélo. Loni těsně druhý Heinrich Haussler nevyléčil poraněné koleno a bude v sobotu chybět. Osamoceným lídrem týmu v černých dresech je tak loni třetí Hushovd. Den před závodem ohlásil absenci i Lance Armstrong, jehož trápí žaludeční potíže.

Milán-San Remo je letošní čtvrtou příležitostí pro sázkaře v sázkové kanceláři iVelo.cz. využít můžete i předběžnou startovní listinu, uzávěrka je v sobotu v pravé poledne.V průběžném pořadí nejlepších tiperů v čele stále figuruje dvojice sázkařů skrývající se pod jmény carl a zane se shodným bodovým ziskem, která zatím hájí svůj náskok získaný hned při sázkové ouvertuře – MS cyklokrosařů v Táboře. Nyní už jim ale začali šlapat na paty další, kteří dobře vsadili především na Paříž-Nice nenasazeného Jense Voigta (s vysokým kurzem 25:1 skončil ve francouzských etapách šestý). Pořadím můžete už nyní po sobotě zamávat i vy!

(kh) Foto: Cor Vos

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu