Valverde – spadla klec?

17.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-17T14:11:40 --> <p>Neúnosná situace kolem Alejandra Valverdeho, který od loňského května sice nemůže závodit v Itálii, ale jinde ano a Španělská cyklistická federace a potažmo i UCI jeho trest dosud odmítaly rozšířit celosvětově, se zřejmě blíží k vyústění. Pro španělského silničáře vyznívá velmi nepříznivě.</p>

Jeho jméno spolu s krycím kódem Piti (jméno Valverdeho psa) je již téměř čtyři roky intenzivně spojováno s Operací Puerto a s krevními konzervami obsahujícími navíc látku EPO. Vyšetřování španělských úřadů v aféře Puerto vyznělo do ztracena, nicméně italský olympijský výbor CONI využil důkazů z laboratoře v Barceloně a porovnáním vzorků Valverdeho krve odebrané na italské půdě během Tour de France 2008 došel k závěru, že její profil DNA se shoduje s krví zabavenou během Operace Puerto u dr. Fuentese. Včerejší verdikt Arbitrážního soudu pro sport (CAS) v Lausanne zamítl Valverdeho odvolání proti rozhodnutí CONI a potvrdil dvouletý trest. Z právního hlediska je to nástroj, který může opravňovat UCI k plošnému rozšíření trestu. Otázka však je, kdy by fakticky vešel Valverdeho trest v účinnost. Dvouletý zákaz startu na italské půdě trvá do 10. května 2011, bylo by tedy logické, kdyby dvouletý distanc od UCI začal běžet až od nynějška, protože Valverde mohl v loňské sezoně kromě Itálie startovat ve všech závodech mezinárodního kalendáře. Paradoxně by tak mohla nastat situace, že by Valverde od května 2011 mohl závodit v Itálii, ale ještě další rok by mu běžel trest mezinárodní.

A to už vůbec nehovoříme o tom, jakou hodnotu má jeho prvenství z loňské Vuelty, když se nyní ukazuje, že se jí skutečně vůbec neměl zúčastnit, jak na to mnozí poukazovali, nemluvě o všech jeho předchozích úspěších od roku 2006, kdy byla spuštěna Operace Puerto a kdy kvůli liknavosti zainteresovaných orgánů Valverde unikal sportovní spravedlnosti.

UCI ve svém prohlášení vítá rozhodnutí CAS a je připravena přijmout všechna opatření k mezinárodní účinnosti Valverdeho trestu. Prezident UCI Pat McQuaid dokonce prohlásil, že řídicí orgán světové cyklistiky bude usilovat o „minimálně dvouletý zákaz startu”. Ovšem ani slovo o tom, kdy by měl takový zákaz vstoupit v platnost. Logicky však až od chvíle rozhodnutí disciplinární komise UCI, tedy výrazný zásah do budoucí kariéry v dubnu třicetiletého cyklisty, který v neděli obsadil druhé místo v závodě Paříž-Nice.

Podle ČTK se chce Valverde se svým týmem právníků odvolat k vyšší instanci, kterou je švýcarský federální soud, a považuje verdikt CAS za neakceptovatelný a zaujatý, neboť jeden ze soudců údajně pracuje pro antidopingovou agenturu WADA.

Ve čtvrtek navíc proběhne u CAS další slyšení ohledně Valverdeho osoby, a to konkrétně odvolání Španělské cyklistické federace, která cyklistu odmítla potrestat navzdory tlaku UCI a Světové antidopingové agentury (WADA). Tento případ se táhne již od konce roku 2007.

Kamil Hofman
Foto: Cor Vos

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu