Xterra Czech se stěhuje do hor

16.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-16T09:09:16 --> <p>Jihočeská Hluboká nad Vltavou byla až doposud hlavním městem Xterry v Čechách. Od této sezony tomu však bude jinak. Chystá se obrovská změna. Po osmi ročnících se jeden z prestižních závodů Světového poháru stěhuje z Hluboké na druhý konec republiky – do horského střediska ve Špindlerově Mlýně.</p>

„Od nové lokality si slibujeme hlavně vylepšení plavecké části, která je na Hluboké velmi komplikovaná,” libuje si ředitel závodu Michal Piloušek. V minulých letech se na Hluboké plavalo v řece Vltavě, část z 1200 metrů proti proudu a druhá část zpět po proudu. „Závodníci se vždy těžko vyrovnávali jak s protiproudem, tak i s teplotu vody a její čistotou. Navíc minulý ročník musel být kvůli rozvodněné řece odplaván na chovném rybníce,” stěžuje si Piloušek. Nyní do hry navíc vstoupilo i splavnění vodní cesty Vltava a její úpravy. Ve Špindlerově Mlýně se bude plavat ve vodní nádrži Labská, která by měla úvodní disciplínu konečně stabilizovat na nejvyšší světovou úroveň.

Zajímavá bude i následující cyklistická část, která proběhne v okolních kopcích ve dvou okruzích a bude to opět něco jiného než hlubocká Stará obora. „V prvních letech byla trať velmi zajímavá, vedla z velké části po jinak nepřístupných pěšinách, dnes jsou ale ty nejkrásnější místa zničena rozrůstající se civilizací,” připomíná Piloušek nově vybudovanou cyklistickou stezku mezi Hlubokou a Purkarcem, která asfaltem pokryla ty nejlepší cyklistické traily a udělala z dříve výborné tratě dálnici nevhodnou pro závodění v terénním triatlonu.

Závěrečný běh v zámeckém parku byl vždy oblíbený, nicméně ani ten se komplikacím při průběhu kolem novorenesančního zámku Hluboká nevyhnul. Ve Špindlerově Mlýně se vše odehraje v překrásné horské přírodě, a závod Xterra Czech tak sleduje celosvětový trend stěhování závodů Xterry do horských středisek.

Kromě tratí se mění i termín závodu z tradičního konce června na 7. srpna, který by už měl zaručit i v horské oblasti teplou vodu v přehradě pro plavání. Michal Piloušek i jeho tým jsou ze změny nadšeni a pochvalují si vše, co přináší: „Překvapil nás hlavně přístup představitelů Špindlerova Mlýna i místních podnikatelů, kteří za námi sami přišli a doslova nás prosili, abychom se rozhodli závod uspořádat u nich. Problém nebyl ani u amerických majitelů licence, kteří okamžitě souhlasili s přemístěním závodu do tradičního českého horského střediska.” Výraznou podporu prý přislíbil i královehradec­ký kraj.

Změnou termínu se jediný český závod Světového a evropského poháru Xterra dostal těsně před další evropské podniky v Německu a Rakousku. Hned o týden později pokračuje pohár v německém Zittau vzdáleném pouze několik desítek kilometrů od Špindlerova Mlýna a těsně na německý závod navazuje další Xterra v rakouském Klopeinersee. „To by mohla být dobrá motivace pro zámořské závodníky přijet ve větším počtu do Evropy a vlastně za jedny peníze absolvovat dva nebo tři závody Xterra,” těší se Piloušek.

Více o závodech Xterra najdete na www.xterra.cz.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu