MTB GT Czech – tým s nejsilnější dámskou sekcí

5.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-05T09:56:06 --> <p>GT Czech Team sdružující profesionální závodníky na horských kolech zažil v posledních měsících doslova sexuální revoluci, když angažoval hned tři zástupkyně něžného pohlaví. Stal se tak cyklistickým družstvem s největším podílem žen v Česku. Tyto ženy se navíc řadí mezi českou špičku.</p>

Jako první se do týmových barev oblékla Lucie Veselá a úspěšně v nich absolvovala už sezonu 2009. V českém poháru obsadila třetí místo, ve slovenském druhé a v extrémním závodu štafet dokonce získala příčku nejvyšší.

Pavlína Šulcová a Soňa Jurková soutěžily doposud pod hlavičkou jiných týmů. Podle jejich minulých výsledků lze však předpokládat, že budou pro GT Czech Team výraznou posilou. Pavlína má na svém kontě dvě zlaté medaile z mistrovství ČR, a to v maratonu i půlmaratonu. Je zároveň dvojkou v českém poháru. Soňa je pro tým velkou nadějí v kategorii do 23 let, která je poměrně málo obsazena dívkami. V českém poháru se naposledy umístila jako desátá.

„S dámskou částí týmu máme pro nadcházející sezonu vysoké ambice. Chceme vyhrát český pohár a nominovat se na mistrovství Evropy, případně mistrovství světa, a to jak v cross-country, tak v maratonech,” konstatuje trenér Dušan Olejníček.

Tým se pyšní statutem Mezinárodního cyklistického svazu UCI Trade Team. Ten mu mimo jiné přináší možnost přihlašovat se na podniky Světového poháru samostatně bez nutnosti žádat český svaz. Pro tým však znamená zejména prestiž. Na sezonu 2010 mají tento statut k dispozici jen tři týmy z Česka.

Přelom února a března stráví tým v Itálii, kde si zároveň vyzkouší i ostrý start v Maremma Cupu. Pak ho čekají přípravné závody v Rakousku. V půlce dubna se zúčastní prvního závodu českého poháru v Teplicích nad Metují. Koncem dubna odjíždí na dva závody Světového poháru konané ve Skotsku a v Belgii.

GT Czech Team vzniknul před deseti lety jako sdružení amatérských sportovců, ovšem hned po první sezoně se profesionalizoval. V současnosti čítá deset členů, z čehož sedm tvoří muži. Tým je zaměřen zejména na cross-country, v nichž soutěží v kategoriích „elite women” a „junior”, dva jezdci se však věnují sjezdovým disciplinám v kategorii „elite men”. XC družstvo jezdí na strojích GT Zaskar Carbon Team s celokarbonovým monokokovým rámem.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu