Kreuziger jako Contador

1.3.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-03-01T17:05:24 --> <p>Oba nastoupili k premiérovému startu v letošním roce, oba dominovali v etapovém dojezdu na vrcholu stoupání a oba slavili celkové vítězství v závodech první kategorie (v hierarchii mezinárodního kalendáře UCI však až třetí v řadě). Dvě únorové paralely dvou předních cyklistů s jedním českým v hlavní roli. Roman Kreuziger i Alberto Contador vletěli do závodního kolotoče sezony rovnou po hlavě.</p>

Pro českého cyklistu je to srovnání více než potěšitelné. K závodu Kolem Sardinie, který skončil v sobotu, nenastupoval Roman s nijak velkými ambicemi a očekáváními, protože sezonní premiéra vždy skýtá řadu otazníků, kvalitní kondice a především výborný výkon v rozhodující etapě ovšem představovaly šanci, kterou si nenechal pláchnout. Podobně k etapám Volta a Algarve v Portugalsku přistoupil i úřadující šampion Tour de France, ačkoli před závodem myšlenky na obhajobu loňského prvenství odmítl.

Závod Kolem Sardinie oživuje svou někdejší tradici (poprvé se konal již v roce 1958) a teprve si znovu buduje místo v povědomí cyklistických fanoušků. Důvodem je dvanáctiletá pauza, jeho pořádání bylo obnoveno teprve loni, což v době ekonomické krize a zániku řady zavedených cyklistických podniků je samo o sobě úctyhodné. Kreuziger se v listině vítězů Giro di Sardegna zařadil po bok takových velikánů, jako byli Eddy Merckx (4 prvenství), Rik Van Looy (3), Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Jacques Anquetil či Giuseppe Saronni.

V rozhodující druhé etapě s cílem v Nuoru si Kreuziger poradil i s Američanem Chrisem Hornerem, ceněným domestikem Lance Armstronga. Není bez zajímavosti, že Horner (RadioShack), jehož český cyklista pokořil i v celkovém pořadí o pouhé dvě sekundy, je o patnáct let starší.

Vítězství hned v prvním startu je jistě vítanou psychickou vzpruhou, dobrou formu by mohl Roman prodat už na Paříž-Nice, která zahajuje v neděli 7. března. Pozitivní zprávou je též skutečnost, že ve dvojici s Nibalim opět oba mladíci Liquigasu potvrdili, že jsou schopni se spolu dohodnout a pomoci si. I díky Italově aktivitě slavil Kreuziger letošní první triumf. V uplynulých třech sezonách včetně té letošní vždy zvítězil v celkovém pořadí jednoho etapového závodu (2008 Kolem Švýcarska, 2009 Kolem Romandie). Věřme, že toto pravidlo letos poruší…

(kh)
Foto: Cor Vos

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu