Štybar celkově v GvA Trofee druhý

22.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-22T11:23:28 --> <p>Poslední závod cyklokrosové série GvA Trofee a zároveň poslední závod UCI sezony v této disciplíně se jel v neděli 21. 2. 2010 v belgickém Oostmalle. Zdeněk Štybar v něm skončil druhý a stejně tak i v celkovém pořadí.</p>

Zdeněk se před závodem dělil v průběžném pořadí o druhé místo s Nielsem Albertem (první s odstupem Sven Nijs) a byl v čele vložené soutěže sprinterů, kterou vedl o dva body před Svenem Nijsem (body do ní se získávají za pořadí v cíli druhého kola). Štybar měl šanci získat cyklokrosový Grand Slam, byť spíše teoretickou (více čtěte ZDE).

Z dalších našich jezdců figuroval celkově na devátém místě Radomír Šimůnek, ženskou kategorii vedla před posledním závodem o dva body Pavla Havlíková.

Zdeněk od samého začátku neponechal nic náhodě a hned od startu šel dopředu, Nijs se zařadil zhruba na deváté místo a Albert byl ještě za ním. Zdeněk se utrhl a do druhého kola najížděl se sedmivteřinovým náskokem před skupinou vedenou Nijsem. V průběhu druhého kola ho ale docvakli Nijs, Wellens a Pauwels.

Cor Vos

Sprinterskou vložku v cíli druhého kola vyhrál Štybar (3 body) před Nijsem (2 body) a Pauwelsem (1 bod). Čtvrtý Wellens využil zpomalení po sprintu a šel do trháku a během třetího kola získal náskok přes 20 vteřin, protože ostatní členové jeho týmu včetně Zdeňka neměli zájem ho stíhat a i Sven Nijs jel na jistotu. Za Wellensem se pak startovní pole sjelo a do stíhací skupiny se dotáhl i Albert. Wellens tak v každém kole na ostatní najížděl kolem deseti vteřin a v klidu si dojel pro vítězství.

V předposledním kole Zdeněk nastoupil, udrželi se ho pouze Nijs, Vantornout a Pauwels. Klaas Vantornout při nájezdu do posledního kola přespurtoval celou cílovou rovinku a vybudoval si nepatrný náskok. Zdeněk se vydal za ním a zhruba půl kola před cílem ho dostihl. Nedlouho poté však v jedné levotočivé písčité zatáčce Klaas nebezpečně spadl a zranil se. Zdeněk se mu nestihl vyhnout a spadl přes něj. Na chvíli se tak propadl až na páté místo, ale rychle se oklepal a okamžitě nasadil plné obrátky, takže nakonec v cílové rovince v boji o druhé místo přespurtoval stájového kolegu Kevina Pauwelse. Každopádně stáj Fidea Telenet získala cenný hattrick.

Cor Vos

Celkově sérii Gva Trofee vyhrál Sven Nijs a protože Albert dojel až desátý, tak druhé místo obsadil Zdeněk se ztrátou šesti bodů na Nijse. Zdeněk vyhrál vloženou soutěž sprinterů. Z českých závodníků dojel Radomír Šimůnek čtrnáctý a Petr Dlask dvacátý, v ženách pak Pavla Havlíková devátá, která se tak v celkovém hodnocení propadla na čtvrtou pozici.

Zdeňka na poslední závod vyrazil podpořit i jeho stříbrský Fan klub, takže nejen v cílové rovince, ale i u stupňů vítězů bylo slyšet trumpety a vidět pruty se Zdeňkovým portrétem a pod ním českou a stříbrskou vlajku.

Josef Hrábek Foto: Cor Vos

Cor Vos


Výsledky GvA Oostmalle, 21. 2. 2010

1. Bart Wellens 2. Zdeněk Štybar 3. Kevin Pauwels 4. Sven Vanthourenhout 5. Dieter Vanthourenhout 6. Sven Nijs 7. Tom Meeusen 8. Gerben de Knegt 9. Bart Aernouts 10. Niels Albert … 14. Radomír Šimůnek, 20. Petr Dlask

Celkové výsledky GvA Trofee 2009/2010:

1. Sven Nys 188 bodů 2. Zdeněk Štybar 182 b 3. Niels Albert 168 b … 9. Radomír Šimůnek 68 b, 28. Petr Dlask 11 b

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu