SHIMANO 2011 – první odhalení

10.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-10T08:41:49 --> <p>Není novinkou, že hodinky světa cyklistické techniky se výrazně předbíhají. Přesto nás každým rokem trochu zaskočí, že Shimano vyloží karty pro další rok v době, kdy se ještě ani nerozeběhla aktuální sezona. Právě jsme se vrátili z továrny v Karviné, kde jsme vyslechli, co čeká příznivce značky v roce 2011.</p>

Některé novinky ještě podléhají přísnému utajení, jiné však můžeme představit už nyní. Očekávané inovace postihly silniční sadu 105, která zdědila řadu technologií z Dura-Ace a Ultegry. Za všechny změny vypíchněme nový tvar pák, které ukryly bovdeny pod omotávku a vyhnuly se ven od osy kola. Nápadná je také změna tvaru klik, brzd, přehazovačky a přesmykače. Přepracovány byly pedály, které získaly tvary vyšších sad a tím i větší styčnou plochu. Nová „stopětka” bude opět dostupná ve dvou barvách – v tradiční stříbrné a exkluzivně vyhlížející černé. Nedočkavci těšte se, na trhu se má objevit již v květnu.

Shimano 2011 105

Další kompletně předělanou sadou je Alivio, tedy komponenty určené pro jezdce, kteří hledají spolehlivost a dobrý poměr ceny a výkonu. „Alívko” bude dostupné ve verzi s 8 a nově i s 9 rychlostmi, v černé i stříbrné barvě. Rovněž zde byla provedena řada změn – tvar pák, vedení bovdenu, čitelnější zobrazení zařazeného převodu, nižší profil přehazovačky a podobně. K sadě se výborně hodí nové dostupné hydraulické brzdy M505 a M445, které budou také v módní bílé barvě.

Shimano 2010 Alivio

Cyklisté ve městech a turisté ocení novou sadu Alfine. Zde byl nahrazen osmirychlostní náboj jedenáctirychlos­tním a to při současné hmotnostní úspoře 80 g. Převodový poměr se zvětšil z 306 na 409 %. Vnitřní ústrojí náboje pracuje nově v olejové lázni.

Shimano představuje také několik dostupných zapletených setů. Pro silnici to jsou například 50mm kola kombinující hliník a karbon (WH-RS80-C50-CL) nebo nižší celohliníkové sety WH-RS30, WH-RS20 a WH-RS-10. Bikeři se mohou těšit na UST kompatibilní kola WH-MT65, jež budou dostupná i s 15mm osou E-thru. Více informací o novinkách přineseme v nejbližším vydání Vela a 53×11. Navíc už teď můžeme říci, že Shimano zatím nevyneslo své největší trumfy. Takže zůstaňte naladěni!

(kk)
Foto: Shimano

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu