Když jsou chrániče měkké

5.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-05T11:04:37 --> <p>Chrániče kolen, loktů a řady dalších částí těla byly donedávna neodlučně spojené s pevnou nejčastěji plastovou skořepinou. Ta sice na jedné straně výrazně zvyšuje odolnost tohoto dílu vůči nárazům na pevné překážky a posiluje tedy ochranný účinek, na straně druhé ale v nejednom případě citelně omezuje volnost pohybu jezdce stejně jako ocelové brnění rytířů. Tomuto by ale mohl být s příchodem nové technologie D30 konec.</p>

Jejím základem je materiál označovaný jako „inteligentní molekuly”. Při běžném použití je tento materiál pružný a ohebný, takže dobře kopíruje tělo a nebrání pohybu, modelově šlapání při použití na kolenou. Dojde-li však k nárazu, prudkému zvýšení lokálního tlaku, hmota D30 rázem ztvrdne a síly vzniklé nárazem rozprostře do větší plochy podobně jako pevná skořepina.

Tento materiál jako první začala na svých chráničích kolen Evo D30 používat značka 661, vozí je například Kyle Strait. Zkraje února představil Race Face podobný koncept využívající identický materiál D30, konkrétně se jedná o chrániče celé nohy (koleno a holeň). Jezdci, kteří již měli možnost nové chrániče vyzkoušet nešetří chválou hlavně co se komfortu nošení týká. Zároveň se ale objevila poznámka, že tento druh jízdní ochrany se hodí nejlépe na ostřejší cross-country a enduro. V případě sjezdu na tratích s ostrými kameny je stále bezpečnější použít bytelné skořepinové chrániče.

Štěpán Hájíček

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu