fotogalerie: PRVNÍ ČESKÉ ZLATO – PŘEKVAPENÍ JUNIORA PAPRSTKY

30.1.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-01-31T10:48:59 --> <p>Hned po prvním závodě na programu MS v cyklokrosu v Táboře mohli čeští fanoušci jásat. Zlato získal po skvělé jízdě Tomáš Paprstka, taktéž výborné čtvrté místo přidal Lasák.</p>

Na start juniorského závodu se postavilo 63 jezdců ze 16 zemí. Cílem prvního okruhu projel první Bosman z Nizozemska, v čele závodu se vytvořila zhruba osmičlenná skupina, na jejímž konci se pohybovali dva naši reprezentanti, Paprstka a Lasák. V dalším okruhu začal diktovat tempo Belgičan Vermeersch. Ač to chvíli vypadalo, že naši bojují hlavně o udržení ve skupině, ve třetím okruhu se ale díky své vynikající technice jízdy (při průjezdu zatáčkou) dostal po zaváhání ostatních do čela Paprstka. Vermeersch se jej snažil zachytit, ale zaváhal, zpomalil ostatní jezdce a Paprstka tak rychle získal malý náskok, který poté ještě zvýšil. Jeho stíhání se ujala hned trojice holandských jezdců, ale jejich počínání bylo marné. Drama však přinesl poslední okruh. Vypadlo to, jako by našemu borci docházely síly, tak rychle se na něj dotáhl Francouz Alaphilippe a vzápětí i Nizozemec Dolfsma. Ten však opět ztrácel v technických pasážích. Paprstka si chytře hlídal první pozici, v technice měl nad Francouzem navrch. První najel i do cílové roviny, což se mohlo zdát jako netaktické, ale Tomáš v cíli podobné domněnky vyvrátil: „Kdo projel ostrou zatáčkou do cílové rovinky na prvním místě, získal zde jeden dva metry náskoku, které se pak jen těžko sjížděly. Byla to výhoda.“ Francouz se přesto těsně před cílovou čárou vyhoupl ze závětří a začal Tomáše předjíždět. Rozdíl na čáře bylo necelé přední kolo: „Vítězstvím jsem si byl jistý, sledoval jsem své přední kolo – ale jestli to bylo o dvacet centimetrů nebo půl metru, nevím,“ řekl Paprstka v rozhovoru v TV přenosu.

Poslední juniorské zlato získal český reprezentant naposledy právě v Táboře v roce 2001 – tehdy si mistrovský dres oblékl Martin Bína.

Táborská trať se při premiéře ukázala jako velice spravedlivá, prověřující jak technickou zdatnost jezdců, tak dlouhými táhlými výjezdy jejich fyzickou připravenost.

Rudolf Hronza
Foto: Markéta Navrátilová a Wessel van Keuk (Cor Vos)

MS v cyklokrosu – TÁBOR 2010, junioři, první závod programu MS

1. Paprstka (ČR) 40:30, 2. Alaphilippe (Fr.) stejný čas, 3. Dolfsma (Niz.) –9, 4. Lasák (ČR) –19, 5. Vermeersch (Belg.) –20, 6. Bosman (Niz.) –39, 7. Menut (Fr.), 8. Van der Poel (Niz.) oba –48, 9. Sweeck (Belg.) –56, 10. Van der Heijden (Niz.) –1:00, 11. R. Polnický –1:01, …16. Boroš –1:31, 18. Nipl (všichni ČR) –1:40.

Pořadí zemí: 1. Česko 16 bodů, 2. Nizozemsko 17, 3. Francie 22, 4. Belgie 26, 5. Německo 66.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu