Italská Val Gardena hostí mistrovství světa horských kol v maratonu

25.6.2015
<p>Světová maratonská špička se v těchto dnech soustředí v italském vysokohorském centru Val Gardena, kde se v sobotu uskuteční mistrovství světa horských kol v maratonu.</p>

V dějišti už je také téměř kompletní česká reprezentace, čeká se pouze na úřadujícího mistra světa Jaroslava Kulhavého, který přijede ve čtvrtek.

V nominaci českého týmu je celkem 8 jezdců: Jaroslav Kulhavý, Kristian Hynek, Jiří Novák, Matouš Ulman, Jiří Hudeček, Pavel Adel, Jan Strož a jediná žena – Tereza Huříková.

Pavel Boudný, podobně jako v minulých letech nominaci odmítnul a dal přednost některému z tuzemských závodů před mistrovským závodem.

Pořadatelé závodu připravili velmi náročnou trať s extrémním převýšením. Celý závod je také prezentován jako HERO´S World Championship – mistrovství hrdinů. A pocity našich jezdců z tréninků zde ve Val Gardeně vypovídají, že se chystá skutečně jeden z nejnáročnějších maratonských závodů. „Trať je velmi náročná, bude to maximální prověrka psychických i fyzických sil“ říká Matouš Ulman, čtvrtý muž loňského mistrovství Evropy v Irsku a jeho slova potvrzuje i Jiří Novák, pátý muž letošního mistrovství Evropy v německém Singenu, ” Je to jedna z nejnáročnějších tratí na které jsem kdy jel…” a trenér Viktor Zapletal dodává: ” Tento závod je svým charakterem a především profilem určený především specialistům na maratony. Obsahuje stoupání dlouhá více než 40 minut v maximálním možném sklonu, v podstatě tady vůbec není žádná rovinatá pasáž. Mohl by vyhovovat Kristianovi Hynkovi, Jirkovi Novákovi, Matoušovi Ulmanovi a také Tereze Huříkové. Jára se aktuálně pohybuje v přípravě určené výhradně na cross country. Jeho cílem je znovu atakovat pódiové umístění ve světovém poháru XCO, který se jede už příští týden a na závod ve Val Gardeně se nijak speciálně nepřipravoval, pojede ho pouze z tréninku pro XCO. Nicméně je pravdou, že se nachází ve vynikající kondici a pokud se mu pojede dobře, může bojovat o některou z medailí či dokonce obhajovat loňské vítězství. Je jedním z mála světových jezdců, který je schopen kvalitně jet jakýkoliv závod.”

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu