Jaroslav Kulhavý převzal cenu Roberta Bakaláře

24.11.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-11-24T18:04:04 --> <p>Ve čtvrtek 24. 11. byla v oblíbené restauraci Roberta Bakaláře -La Boca předána cena – stylizovaný cyklistický převodník ze skla a chromu letošnímu, historicky prvnímu vítězi.</p>

Není jím nikdo jiný, než česká i světová „ikona” roku 2011, biker Jaroslav Kulhavý. „Ceny Roberta Bakaláře si hodně vážím. Robert toho udělal pro cyklistiku strašně moc a teď tady po něm bude velká díra. Znal jsem se s ním asi sedm, osm let. Často mi volal, probírali jsme věci okolo závodů, Pražských schodů, ale bavili jsme se i jen tak. Mám na něj krásný vzpomínky. Většinou, když zavolal, tak já jsem skoro nic neříkal, mluvil jenom on. (smích) Vždycky vyprávěl nějaký příhody. Hodně jsme se spolu u toho nasmáli,” řekl s úsměvem na tváři Jaroslav Kulhavý.

Cenu Roberta Bakaláře za přínos pro rozvoj české cyklistiky Jaroslavu Kulhavému osobně předala manželka Roberta Bakaláře Zuzana Bakalářová. Spolu s ní čerstvému držiteli ceny pogratuloval Roman Čermák z občanského sdružení BIKE FOR LIFE, legendární cyklista a olympijský vítěz Jiří Daler a syn Roberta Bakaláře Robert.

Cena Roberta Bakaláře

Občanské sdružení BIKE FOR LIFE představuje veřejnosti a letos poprvé slavnostně předá Cenu Roberta Bakaláře za přínos pro rozvoj české cyklistiky. Tato zbrusu nová cena bude každoročně udělena osobnosti, která se velikou měrou zasloužila o rozvoj, popularizaci a podporu naší cyklistiky. BIKE FOR LIFE o.s.. jako spoluorganizátor největšího seriálu závodů horských kol Kolo pro život a organizátor populárního závodu Pražské schody je se jménem Roberta Bakaláře od počátku úzce spjata. Stmeluje a podporuje obrovskou masu milovníků cyklistiky u nás a právě proto přichází s myšlenkou nové tradice udílení tohoto ocenění.

Cena nese jméno v srpnu zesnulého, nejpopulárnějšího českého televizního komentátora cyklistických klání, sportovního novináře a televizního redaktora – Roberta Bakaláře (6. 6. 1940 – 3. 8. 2011). Baky, jak ho všichni známí důvěrně oslovovali, začínal v redakci časopisu Stadion, později pracoval jako sportovní komentátor v Českém rozhlasu. V Československé televizi působil v letech 1980 – 1990, kde mimo jiné okomentoval deset ročníků Závodu Míru. Poté zastával funkci šéfredaktora časopisu Peloton a nakonec zakotvil v Eurosportu, kde strávil 15 let, aby natrvalo spojil svůj hlas s cyklistikou a Tour de France. Jeho hlášky jsou nezapomenutelné a čile kolují po internetu. Robert dokázal své posluchače pobavit a zároveň nabídnout spoustu zajímavých informací ze zákulisí. Málokdo asi také ví, že je autorem 13 knih ze sportovního prostředí. Právě na jeho počest nová cena vznikla.

Jaroslav Kulhavý (Specialized Team) letos vyhrál 5 závodů světového poháru, stal se celkovým vítězem seriálu, vybojoval titul mistra Evropy a nakonec i titul mistra světa. Zcela ovládl sezónu cross country. Takto brilantně si zatím nevedl žádný biker v historii. Teď už mu chybí jen vyhrát olympiádu. Ocenění si právem zaslouží.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu