Slunce i extrémní bahno v Jistebnici

7.6.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-06-07T10:07:57 --> <p>V sobotu byl na pořadu dne čtvrtý závod seriálu Kolo pro život – Jistebnický kancionál České spořitelny. Ve sluncem zalité jihočeské Jistebnici vyhrál hlavní závod na 58 km Václav Ježek před Janem Hruškou a třetím Stanislavem Hejdukem.</p>

Ze začátku to i díky idylickému počasí vypadalo, že by Jistebnický závod mohl být jeden z těch rychlejších, ale nebylo tomu tak. Hned po startu za to zostra vzal Michal Plesník. Podařilo se mu sice dokonale roztrhat cyklistický balík, ale ve vedoucí skupince se později udržet nedokázal. Otěže závodu převzala pevně do svých rukou a nohou čtveřice jezdců Ježek, Hruška, Ondřej Fojtík a Hejduk, která si postupem času vytvořila dostatečný náskok před pronásledovateli. Vysoké tempo závodu rozjeté na začátku časem vadlo. Z velké části to bylo způsobeno přetěžkým bahnitým terénem, se kterým se závodníci museli doslova poprat. Jízda v těchto extrémních podmínkách činila potíže všem, bez rozdílu výkonnosti.
V obávaném stoupání na Cunkov, v blízkosti lyžařského střediska Moninec, se podařil rozhodující trhák dvojici Ježek, Hruška. „Zůstali jsme tady s Hruškou sami, občas jsme se pak testovali, kdo jak na tom je.” Do cíle jim zbývaly už poslední stovky metrů, když za to vzal právě Ježek. Hrušku se mu podařilo setřást a malý náskok si kontroloval až do konce. První vítězství v letošním ročníku Kolo pro život bylo jeho. „Do závěrečného spurtu jsem si hodně věřil. Nasadil jsem na něj hodně brzo, asi čtyři čista metrů před cílem na louce u rybníku. Šel jsem z prvního místa a na konec to bylo docela jednoduchý,” řekl v cíli spokojený, leč hodně unavený vítěz.
Mistr republiky Jan Hruška se ani v Jistebnici vítězství nedočkal: „Bylo to těžší, než jsem čekal. To bláto nemělo konce. Vůbec to nejelo. Jedině, kde se dalo jet, bylo po asfaltu. Ke konci už mě hodně docházelo. Louka před cílem byla tak promáčená, že jsem neměl na to, se Venci udržet.”
V ženách se z vítězství radovala Jana Kábrtová, druhá dojela Jitka Pěničková a třetí Petra Kottová, kterou na trati zdržel defekt zadního kola.Kolo pro život pokračuje bez víkendové přestávky dál. V sobotu se jede neméně zajímavý závod – Orlík Tour Kooperativy.

Výsledky muži 58 km
1. Václav Ježek (Alpine Pro Author Team) 02:26:28,6 hod, 2. Jan Hruška (Volvo Auto Hase) + 00:00:04.5 hod, 3. Stanislav Hejduk (Factor Bike Teplice) + 00:01:51,2 hod, 4. Ondřej Fojtík (Volvo Auto Hase) +00:04:36,3 hod, 5. Michal Plesník (Alpine Pro Author Team) +00:06:09.7 hod.

Výsledky ženy 58 km
1. Jana Kábrtová (Alpine Pro Author Team) 03:14:24,0 hod, 2. Jitka Pěničková (Author Masters)+ 00:01:25,6 hod, 3. Petra Kottová (Volvo Auto Hase) + 00:12:57,9 hod.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu