Paříž-Nice: 1. etapa – Amily–Nevers (93,5 km)

10.3.2008
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2008-03-11T13:50:42 --> <p><strong>Déšť a ostrý chladný vítr provázely pondělní první etapu závodu, který zatím nedostál své přezdívce – „cesta za sluncem". Kvůli nepřízni počasí byla etapa zkrácena na polovinu, přesto došlo ve výsledkové listině k menšímu zemětřesení. Jednou z obětí nemilosrdného závodění v bočním větru, čehož využili především borci stáje Quickstep, kteří se v těchto podmínkách cítí jako ryby ve vodě, se stal kromě Cadela Evanse (pád, –2:37 min. na vítězného Steegmanse) či vrchařů Damiana Cunega a Christopha Moreaua také Roman Kreuziger, který podobně jako Cunego nebo Moreau dojel se šestapůlminutovou ztrátou. Ještě hůře dopadl například předloňský vítěz Tour de France Oscar Pereiro (-13:04 min.). Výborně se naopak předvedl Peter Velits (Milram), který se s dvojicí dalších odvážlivců odhodlal k úniku a přestože byli dojeti, dorazil slovenský cyklista do cíle na sympatickém 35. místě s jen 24sekundovým odstupem na Steegmanse (Quickstep). Z favoritů tak ve hře o celkové prvenství, o němž se bude rozhodovat především ve čtvrteční etapě s dojezdem na Mont Ventoux, zůstali Gilbert (Francaise des Jeux), Rebellin (Gerolsteiner), Garate (Quickstep), L.L. Sanchez (Caisse d´Epargne), F. Schleck (CSC), Millar (Slipstream), S. Chavanel (Cofidis) a Popovič (Silence-Lotto).</strong></p>

53x11 - Fotogalerie — Paříž-Nice 2008, Amily–NeversV krátké, ovšem extrémně náročné, větrné etapě, se spolu s Rakušanem Eiselem (High Road) a s kolegou z týmu Milram, Nizozemcem Terpstrou, vydal do úniku loňský mistr světa do 23 let Peter Velits (na snímku uprostřed). Trio získalo náskok až 4:190 min. a bylo dostiženo teprve 16 km před cílem.

53x11 - Fotogalerie — Paříž-Nice 2008, Amily–NeversKlasický „terezín“ aneb tradiční obrázek pelotonu roztrhaného na malé skupinky v prudkém bočním větru. Voda na mlýn jezdců stáje Quickstep, kteří byli nejaktivnější (na snímku v tomto případě Španěl Barredo a Belgičan Cretskens) a také úspěšnou taktikou dosáhli etapového vavřínu.

53x11 - Fotogalerie — Paříž-Nice 2008, Amily–NeversGert Steegmans si poradil ve spurtu s Francouzem Pineau (Bouygues Telecom) i s ve žlutém jedoucím Norem Hushovdem (Credit Agricole).

53x11 - Fotogalerie — Paříž-Nice 2008, Amily–NeversV průběžném pořadí zůstává i po pondělní etapě ve vedení Thor Hushovd (Credit Agricole).

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu