Maximální povolená rychlost

10.4.2012
Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl váš článek Kolo mezi paragrafy z Vela 4/2012. Nejsem ale pouze biker, ale hodně jezdím i na silnici. Už delší dobu si říkám, jak je to s maximální povolenou rychlostí u cyklistů a následným postihem ze strany PČR? Sami ve Velu píšete, že i když vlastním řidičský průkaz, tak body dostat nemůžu. Jde mi samozřejmě hlavně o 50 km/h v obci… Díky.

Omezení rychlosti má v našich zemích dlouho tradici, první vyhláška o jízdě silničními parostroji byla v Rakousku Uhersku vydána v roce 1875. Navazující nařízení c. k. místodržitele v království Českém z 29. ledna 1900 (prozatímní ustanovení o jízdě vozy automobilními a koly motorovými na veřejných silnicích a cestách, a to pokud se týče silnic a cest neerárních ve shodě se zemským výborem království Českého) pro toto království s vyloučením Královského hlavního města Prahy a pražského policejního rajonu stanovilo, že rychlost jízdy nesmí býti v uzavřených osadách větší, než kolik obnáší rychlost koně v čerstvém klusu (§ 23)
A podobně je to i dnes, ne co do rychlosti ale toho, že se ustanovení vztahuje na řidiče motorových vozidel. Na řidiče nemotorových vozidel se žádné z omezení rychlosti nevztahuje (na dálnici nemohou z jiných důvodů).
Daniel Kovářík 

kategorie dotazuRedakce

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu